Според фармацевти липсват 10 лекарства за диабетици

Зрители на NOVA с поредица от сигнали за липса на инсулин. Родители на деца от Ловеч не успяват да открият животоподдържащите лекарства. Въпреки забраната за износ, около 10 медикамента продължават да са дефицитни - и изчезват за часове, след като бъдат доставени в аптеките. Наши екипи направиха проверки в няколко града. Потърсихме отговори и от министерството на здравеопазването. 

Борислав Герганов търси инсулин за детето си в поредната аптека в Ловеч. Но удря на камък.
"Директно ни излъгаха, идвал съм много пъти, вече съм се отказал да търся в град Ловеч", обясни той.

Забраната за износ на инсулини се удължава с още месец

Освен "Актрапид" и "Тресиба", дефицитен се оказва и трети вид инсулин – "Фиасп". Проверяваме може ли тези лекарства да се намерят в друг по-голям областен град – Пловдив.

Оказва се, че имат само вотрото. А според фармацевти - те искат също да помогнат, но нямат наличност.
"Около нас няма държава, в която да има липса на инсулин. Надявам се да не стане така да тръгнем да обикаляме да търсим в съседни на нас държави", сподели Елисавета Котова.

Според здравното министерство обаче проблемът е в цяла Европа. Проверки за трите медикамента правим и в София. Намираме по 1 опаковка от две от тях.

Николай Костов разкрива, че единични опаковки се получават с много големи молби, а по складовете получават отказ. По-малко от седмица преди да изтече забраната за износ на инсулин, решение на министерството за удължаване на този срок няма. 

През последната седмица: Само едно липсващо лекарство с четири заместителя

Според вносителите на лекарства решението не е в износа – а в законодателни промени.

"Трябва да има един забранителен списък – не на 65% задържане, а на 100% , те трябва да бъдат увеличени, за да не се налага на министъра да издава нова и нова забранителна заповед", смята Аделина Любенова.

Последните проверки на Агенцията по лекарствата през февруари показват, че от трите лекарства, у нас има 64 882 опаковки на склад. Два дни по-късно нашата проверка в няколко аптеки в 3 областни града установява наличие на едва 3 от тях. Парадокс, с който продължават да се сблъскват и десетките хиляди инсулинозависими всеки месец.
"В София, в Пловдив, в Търново няма – във Враца сме намерили 2 аптеки, където има почти винаги", отбеляза Герганов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase