Йоанна Каменарска от години е концертмайстор в държавен филхармоничен оркестър Хамбург

Българската цигуларка Йоанна Каменарска от години е концертмайстор в държавен филхармоничен оркестър Хамбург, а в събота вечер ще бъде солист на „Камерата Хамбург“ на сцената в голямата зала на филхармония на Елба в града.

Соловото произведение на концерта „Многоликият Хайдн, конгломерат на културите“ ще бъде от Панчо Владигеров. Така ще бъдат отбелязани 125 години от рождението на легендарния български композитор.

Представен ще бъде концерт на цигулка и оркестър номер едно от Панчо Владигеров. Това ще се случи за първи път от световната му премиера през 20-те години на миналия век в Берлин. Така на практика в Германия този концерт не е свирен от сто години, а сега ще се случи за първи в Хамбург. Залата на една от най-елитните европейски сцени ще бъде пълна, всички билети вече са разпродадени. А пред публика ще застане българката Йоанна Каменарска.

Камерният ансамбъл „Софийски солисти” с първи концерт за годината (ВИДЕО)

"Връзката с Хайден е всъщност симфонията номер 104, в чиято последна част има хърватска тема и отдавна на мен, така ми се въртеше в главата и изобщо един проект на живота ми - да свиря на голяма сцена голямо българско произведение. И това беше един прекрасен повод да го съчетаем с първия цигулков концерт на Панчо Владигеров, опус 11. Който е и първият цигулков концерт изобщо в историята на класическата българска музика", обясни Каменарска.

Сред публиката ще има специални гости. "Това ще бъде наистина едно вековно събитие в такъв смисъл, което от една страна е страшно и вълнуващо. От друга страна е малко и неразбираемо, имайки предвид колко е велика и грандиозна тази музика. И как досега не се е слушала на такава голяма сцена, това е малко да се каже жалко. Но да, гостите ще бъдат наследниците на Владигеров, тримата му внуци, двамата близнаци и техният по-голям брат, който живее в Берлин и също се казва Панчо Владигеров младши", разкри цигуларката.

Йоанна Каменарска започва своята история с цигулката от ранна детска възраст. Завършва един от най-престижите музикални университети в света, този Залцбург. А днес свири на световни сцени в Европа, Азия и Америка.

Българска цигуларка на една сцена с Бионсе, Стинг и Андреа Бочели

"Аз имах голям късмет да попадна от ранно детство на изключителни професионалисти. Мой първи педагог беше Йоаким Атанасов от музикалното училище в София. След това бях при Йосиф Радионов, нашият известен и много обичан педагог и цигулар, и изобщо човек на изкуството. След това той всъщност ми проправи пътя при големия виртуоз Роджеро Ричи да уча, който беше вече последните години в Залцбург. И оттам някакси нещата така едното доведе до другото. Различните ангажименти, контактите с хора, участията ми в конкурси. Един заряд, който не ме оставеше на мира през цялата това време да търся още предизвикателства и смисъл от това, което върша", сподели Йоанна.

На сцената в Хамбург тя ще бъде солист под палката на диригентката Деляна Лазарова. Там ще бъдат и други талантливи български музиканти като Христо Късметски и Аглика Ангелова. А Йоанна е сигурна в успеха им пред германската публика.

"Аз някак си имам пълно доверие в ентусиазма на тази музика. Това е даже малко да се каже. Нещо, което така грабва и така просто консумира цялото внимание на слушателя със силата си, с ентусиазма, с любовта, която всъщност се крие в тази музика, че аз съм абсолютно убедена, че ще проговори на слушателите. Още повече, че в последната част имаме и наистина типично българска тема, която загъделичква краката някакси, кара почти хората да танцуват.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase