По думите ѝ тютюнопушенето е един от най-вредните навици, които увреждат очите

Данните за късогледство при децата се увеличават. Това заяви заместник-ректорът на Медицинския университет във Варна чл. кор. проф. Христина Групчева. „Наблюдаваме такава тенденция при профилактичните програми, които регулярно провеждаме във Варна със съдействието на общината. В последните 10 години отчитаме над 5% ръст на късогледите деца още в 1 и 2 клас”, каза тя.

„Очното здраве безспорно е капитал и причината да го третираме така е много проста – нека всеки да затвори очи и да се опита да направи нещо. Това на практика е невъзможно, защото значителна част от информацията получаваме благодарение на нашето зрение”, обясни тя.

Гърдев: Навални беше единственият, който имаше рядкото мъжество да води битката си от Русия

„Осъществяването на очна профилактика е една изключително важна задача, която има не само здравни, етични и икономически последици, а и общочовешки”, подчерта заместник-ректорът на Варненския медицински университет.

Идеята за книгата ѝ „55 причини да обичаме очите” възниква почти на шега, разказа проф. Групчева. „От години се опитвам да убедя моите пациенти , че трябва да се хранят рационално, за да могат да пазят своето зрение. В един момент реших, че мога да им дам повече съвети, а това съвпадна с моята 55-а годишнина и написах тази книга”, обясни тя.

Социолог: Предсрочните избори са неизбежни, въпросът е кога

„За съжаление пандемията от COVID-19 се отрази негативно на очното здраве заради затворения начин на живот и взирането в екраните на електронните устройства. Когато човек се концентрира в едно устройство на първо място се подтиска мигането. Това има изключително важно значение за очната повърхност”, подчерта проф. Групчева.

По думите ѝ тютюнопушенето е един от най-вредните навици, които увреждат очите.  Тя обясни и практиките, с които трябва да внимават жените, когато използват грим. „Спането с грип е много вреден нави”, уточни заместник-ректорът на Варненския медицински университет.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase