Магазинът на Масимо често се посещава от изместни личности - като Сандра Бълок и Мелиса Маккарти

Какви са тънкостите и колко време отнема да се създадат венецианските маски. Тайните на вековната традиция разказва италианецът Масимо.

Дълбоко в сърцето на Венеция, сред пъстрите канали и улички, се крие семейната работилница, която е част от историята на града от 40 години. "Работим всеки ден, но през зимата е по-спокойно и пробваме нови неща. Учим се на нещо всяка година. Харесва ни да променяме моделите и да измисляме нови", заяви той.

Венецианските маски: Шепа майстори поддържат магията жива (ВИДЕО)

"Използваме хартия, за да запечатаме моделите маски. Материалът е изключително твърд и издръжлив. Прави се шаблон, изпечен от гипс, и после на него с лепило и хартия, се слагат слоеве. Понякога отнема часове само да се залепи", обясни Масимо.

По думите му маската за доктор се е използвала през 17 век, когато е имало чума. "Носът е издължен, защото са слагали различни видове медицински билки вътре, за да не ги хване чумата", обясни италианецът.

Магазинът на Масимо често се посещава от изместни личности като Сандра Бълок и Мелиса Маккарти. Всяка година през февруари маските му могат да бъдет видени и на карнавала във Венеция. Във вековната му история се е случвало той многократно да бъде спиран - например по време на война. Но винаги се връща - още по-пищен от преди.

Стажант-репортер: Катерина Грънчарова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase