Още в началото на речта си той засегна глобалните теми

Джо Байдън произнесе пред Конгреса годишната си реч за състоянието на Съюза. Това става в момент, когато той се опитва да убеди американците, че трябва да бъде преизбран.

Основната му цел е да засили контраста с Доналд Тръмп и да разсее притесненията на избирателите относно възрастта му. Още в началото на речта си Джо Байдън засегна големите глобални теми и външната политика в противовес с основната посока на Тръмп.

Денков приветства приемането на Швеция в НАТО

Той увери, че страната му няма да изостави Украйна и НАТО. Байдън разкритикува остро своя опонент за това, че насърчи Русия да прави "каквото си поиска" със страните от НАТО, които не изпълняват насоките за разходите на Алианса. 

"Отвъд океана руският президент Путин е в поход, нахлу в Украйна и вся хаос в цяла Европа и извън нея. Ако някой в тази зала си мисли, че Путин ще се спре на Украйна, уверявам ви, че няма да го направи. Но Украйна може да спре Путин, ако застанем на нейна страна и ѝ предоставим оръжията, от които се нуждае, за да се защити. Това е всичко, което Украйна иска.
Ако Съединените щати се оттеглят, ще изложим Украйна на риск. Европа е изложена на риск. Свободният свят ще бъде изложен на риск, окуражавайки други, които искат да ни навредят. Посланието ми към президента Путин, когото познавам от дълго време, е просто. Ние няма да се оттеглим. Няма да се огънем. Аз няма да се преклоня в буквалния смисъл на думата", подчерта американският президент. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.