Властите предупреждаваха от седмици, че предстои изригване на полуостров Рейкянес

Вулкан в Исландия, който в събота изригна за четвърти път от месец декември насам, продължи да изхвърля и днес във въздуха фонтани от яркооранжева лава, придружени със стелещ се дим, съобщават местните власти. Според тях вулканичната дейност засега не е засегнала нито инфраструктура, нито близки рибарски градчета.

Властите предупреждаваха от седмици, че предстои изригване на полуостров Рейкянес, южно от исландската столица Рейкявик, като лавата е започнала да се надига от земните недра от момента на последното изригване миналия месец.

Последното предупреждение за сегашното изригване е дошло в събота вечер, само петнадесет минути преди фонтани от разтопена скала да започнат да избликват от дълга близо три километра пукнатина. Тя е била с почти същата дължина и почти на същото място като при предишното изригване, посочва "Ройтерс".

Заради изригнал вулкан: Авиокомпании отменят полети от Мексико сити (ВИДЕО)

По обяд днес в една от трите зони, в които вулканът е бил активен вчера, потоците от лава са секнали, каза в изявление исландската метеорологична служба. Изградените на ръка диги са успели да отклонят лавата от инфраструктура, в това число и от геотермалната електроцентрала "Свартсенги" и рибарското градче Гриндавик с население около 4000 души.

Видеоклип, излъчен по обществената телевизия RUV, показва как потокът на лавата минава на няколстотин метра от градчето, чието население беше евакуирано при изригванията през ноември и през февруари. "Предпазните мерки в Гриндавик изплатиха цената си... Те отклониха потока от лава в желаната посока", заявиха от местната комунална компания "Орка" (HS Orka), пояснявайки, че съпътстващата инфраструктура на електроцентралата "Свартсенги" е непокътната.

"Ройтерс" отбелязва, че в събота и неделя лавата е заливала един от трите пътя, водещи към Гриндавик, като днес се е насочила към втори от тях. Няма изгледи тя да достигне до морския бряг, поясняват от метеорологичната служба. Тя допълва, че силни ветрове носят отровни газове от вулкана на северозапад, но е малко вероятно те да достигнат до Рейкявик.

Управата на летището на исландската столица - в Кефлавик, каза, че дейността му запазва пълен оперативен порядък. Изригването е седмо за полуостров Рейкянес от 2021 г. насам, когато геоложки формации там, които не са се проявявали в продължение на 800 години, са станали активни, посочва "Ройтерс".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Иво Тасев, БТА