Прокурорската колегия на ВСС изслуша бившия главен прокурор

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров - на изслушване във Висшия съдебен съвет. То беше по негово искане и е във връзка с проверката на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса и обвиненията на Бойко Рашков , че самият Цацаров  е инсталирал в съдебната система Пепи Еврото.

Пред кадровиците, Цацаров беше категоричен, че не познава брокера на влияние, нито е осигурявал чадър над дейността му.

Относно Пепи Еврото, Цацаров показа заповедите за  назначението на Еврото от Борис Велчев и Николай Кокинов.

По думите на Цацаров той самият никога не е заплашвал съдии, както твърди съдия Владислава Цариградска,  нито е изпращал флашки с компромати на медии.

ВСС изслушва още прокурори от СРП за купона с Нотариуса

След като съдия Владислава Цариградска заяви пред парламентарната комисия "Божанов", че по времето на бившия главен прокурор Сотир Цацаров е била подслушвана в кабинета си, той реши да я опровергае с факти пред Висшия съдебен съвет.

„На всяка цена трябва да бъдат изискани данни относно това има ли разрешени способи - проникване в съдебни, в кабинети на съдии“, посочи той.

По думите на Цацаров, през 2015 година имал задочен спор с Бойко Рашков като шеф на Бюрото за контрол на СРС-та. Прокурори  масово питали могат ли членове на Бюрото да четат информацията от досъдебното производство, а не само да проверяват процедурата по прилагане на СРС-та.

„Моето указание беше - няма право на проверка по материалите  по досъдебното производство. И продължавам да твърдя, че това което съм направил е 100 % съответно на закона. Не е съответно на желанието на г-н Рашков, но не съм правил аз закона“, посочи Цацаров.

Името на Цацаров беше споменато и от бизнесмена Веселин Денков, който също беше изслушан от депутатите в комисията "Божанов". Пред тях той заяви, че бил арестуван два дни след срещата им, но в кабинета на Цацаров вече като шеф на Антикорупционната комисия. Бившият главен прокурор заяви, че е категоричен, че няма никакво участие в задържането му.

Пред кадровиците Цацаров напомни, че всеки със запор може да го оспори пред Комисията. В случая на Денков решението им било потвърдено от съда.

Бившият обвинител номер 1 отрече да е познавал Мартин Божанов – Нотариуса.

"Няма да позволя на някой да се упражнява с името ми, преследвайки лични или политически амбиции. Не познавам Мартин Божанов, никога не съм го и виждал. Не съм имал съучастие или подпомагане в групата на тази личност. Когато съм бил главен прокурор, никога не ми е предоставяна информация за тази група. Не съм имал пряк или непряк интерес такава престъпна дейност да има похлупак", заяви той.

МВР дължи обяснение бил ли е Нотариуса техен сътрудник, каза още Сотир Цацаров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase