Експертните лекарски комисии у нас са едва 70, но се очаква броят им да бъде удвоен

Дълго чаканите промени в ТЕЛК бяха гласувани преди дни от правителството в оставка. Предвижда се да има повече експертни лекарски комисии в страната и решенията да се издават без физически преглед на човека с увреждане. Такъв ще е необходим само в определени случаи. Заявленията за освидетелстване ще се разпределят на случен принцип чрез електронна система. Очаква се да бъде сложен край и на безкрайното обжалване на ТЕЛК решенията.

Българите с увреждания са над 600 хиляди, а експертните лекарски комисии - едва 70 в цялата страна. Очаква се обаче скоро броят им да бъде удвоен.

Напрежение между лекари и пациенти заради липса на ТЕЛК решения

За Цветанка Несторова борбата с ТЕЛК е на два фронта. От една страна заради нейната астма и няколкото съпътстващи заболявания. От друга – инсултът на съпруга ѝ, който впоследствие отключва и паркинсон. На фона на влошеното им здраве, и за двамата все така непреодолим препъни камък остават решенията на експертните комисии. „Аз миналата година чаках повече от половин година само да се оформят документите, за да е в тежест самият ТЕЛК. Сега очаквам ново преосвидетелстване, защото ми дадоха ТЕЛК само за 1 година”, обяснява жената.

Именно, за да спестят чакането на хората с увреждания, още през май миналата година от Здравното министерство предложи значителни промени. Почти година по-късно те ще станат факт. Общинските и държавни лечебни заведения имат срок до 19 април да разкрият поне една експертна лекарска комисия, а университетските – по две. В столичната кардиологична болница „Св. Екатерина” вече се готвят за промените. „Ние нямаме план Б. Така или иначе ще започнем, защото болницата има т. нар. лекарски комисии – ЛКК. Тези хора най-вероятно ще изпълняват и дейността, свързана с ТЕЛК”, каза зам.-директорът на болницата Георги Найденов. Остават обаче и някои притеснения.

Измамна схема: Румънци се представят за глухонеми, събират дарения у нас

„Промените, които бяха залегнали в нормативната уредба, и които сега са приети, се правят да се облекчи процесът. Как ще бъде реализирано и до какви промени ще доведе това е само въпрос, на който времето ще отговори”, смята Ани Александрова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase