Тя може да бъде разгледана в следващите два месец

Откриха изложба, посветена на 20 години от членството на България в НАТО. Важни документи, отличия и униформи, които илюстрират пътя на страната ни в Алианса, са част от експозицията в Националния военноисторически музей. На откриването присъства и министърът на обраната в оставка Тодор Тагарев.

„Съсредоточаваме вниманието си върху личностите, които имат изключително важна роля в процеса на присъединяването към НАТО”, обясни директорът на Националния военноисторически музей Соня Пенкова. Част от тях е и тогавашният военен министър Николай Свинаров.

Новата експозиция запознава с историята на членството на България в Алианса. „Изложбата представлява поглед върху последните 20 години, върху ученията и мисиите на Българската армия с богати артефакти. обхващащи от документи, през отличия, оръжия, униформи и лични истории”, каза още Соня Пенкова.

Според Тодор Тагарев работата за по-голямо присъствие на Алианса в България продължава и до днес. „НАТО е съюз на единни, достойни членове, всеки от които трябва да е готов да защитава себе си и да помага в защитата на другите, когато това се наложи”, подчерта военният министър в оставка.

Изложбата може да бъде разгледана в следващите два месеца.

Стажант-репортер: Стефан Стефанов

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase