Те бяха премахнати преди две години

Въвежда се светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна сигнализация в бус лентите. Това са някои от основните моменти в публикуваната за обществено обсъждане "Наредба за организиране на движението по пътищата с пътни светофари".

От пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството съобщиха за NOVA, че "за повишаване вниманието на водачите в разпоредбата, като правна възможност, са въведени две нови допълнителни средства за сигнализиране, а именно допълнителна сигнална секция с мигаща жълта светлина със стрелка наляво  и допълнителна сигнална секция с мигаща жълта светлина, с изображение на участника в движението, който следва да бъде пропуснат".

Светофарна уредба падна и счупи предното стъкло на микробус в Пазарджик

За секундарният брояч, който показва след колко време светофарът ще светне зелено, не е имало стандарт, според Георги Златев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност". 

„Тези броячи бяха премахнати преди две години по-скоро по административни причини, а не заради статистика или данни от КАТ. За тях просто нямаше стандарт”, обясни в ефира на „Здравей, България” Златев. По думите му данните на КАТ показват, че с 50% са по-малко и по-леки ПТП-тата при наличието им.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase