Каква е причината и има ли замърсяване на водата?

Тревожен сигнал от Пловдив. Хиляди мъртви риби изплуваха край Гребната база на града. Гледката шокира разхождащите се и спортуващите около канала, които недоумяват на какво се дължи това. В социалните мрежи се появиха различни теории и предположения за причините за измирането на толкова много риба. Според някои е липса на кислород, а според други водата е била отровена.

Над района се носи неприятна миризма на мърша - вероятно от разлагането на мъртвата риба. От Община Пловдив посочват, че има проблем и той е свързан със зарибяването на канала.

Мъже спасиха майка и детето ѝ, паднали в ледените води на Гребния канал в Пловдив

„Във водата няма отрова, която да причини масовото измиране на рибата, която пуснаха спортните риболовци в понеделник. Ако имаше такъв проблем, щеше да измре и другата риба, която е по-отдавна в канала. За наличие на отрови не може да се говори”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” специалистът по екология и аквакултури доц. Ангел Цеков.

По думите му измрелите животни са от вида сребриста каракуда, която се използва за спортен риболов. „Това, което имаме като информация от хората, транспортирали рибата, е, че тя е от водоем в Хасково. Вероятно при улавянето ѝ е била наранена, което е довело до измирането ѝ”, посочи доц. Цеков.  

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase