В близост се намира и училище

Реакция на жителите на столичния квартал "Толстой" след като таксиметров шофьор блъсна майка и дете, докато пресичат, а след това избяга.

Живущите в квартала разказват, че районът, в който е станал произшествието, е опасен и настояват от общината да вземат мерки. На метри от мястото на инцидента има училище. По думите им - улиците се превръщат в писти за висока скорост, липсва и пешеходна пътека.

На 6 април шофьор блъсна майка и 8-годишното й дете, след което избяга. Полицията го откри четири дни по-късно. По закон водачът ще получи до 500 лева глоба, а  шофьорската му книжка ще бъде отнета за срок от един до шест месеца.

 

"Стресът продължава, синът ми вечер е неспокоен и притеснен, страх го е да пресича малки и големи улици, не желае да се движи сам около района на училището", каза в ефира на "Здравей, България" пострадалата Румяна Георгиева. И допълни, че ще търси правата си в съда.

Шофьор блъсна майка и дете в София и избяга (ВИДЕО)

"Мястото е с много натоварен трафик. Липсва легнал полицай, липсва пешеходна пътека, липсва и табела. Обозначителният знак за максимална скорост е за 50 км/ч, а шофират все едно са самолети. Сутрин и в следобедните часове след 16:00 ч. мен лично ме е страх да пресичам", разказа живуща в столичния район "Надежда".

Блъснатата от такси жена: Имам чувството, че шофьорът нарочно удари мен и детето ми

"Конфликтната точка е в това, че улицата е двупосочна, а от другата страна има еднопосочна. Това е предпоставка за големи задръствания, когато родителите карат децата си до училището. Проблемът не се крие в инфраструктурата. От кадрите с инцидента с жената и детето много ясно се вижда, че водачът не кара бързо, но в последния момент преди да ги удари, увеличава скоростта", коментира Красимир Пъргов от Сдружение „Автотехнически експерти по пътна безопасност”.

Неговите притеснения са свързани с това, че администрацията, която регулирала таксиметровия бизнес, е абдикирала от контрола на дейността.

"Общината издава разрешителни в разрез със закона. Общинският съвет трябва да определи какъв е броят на таксиметровите автомобили в този сектор, тъй като той не е известен", каза още Пъргов и посочи, че освен глоба, за шофьора трябва да има и по-тежка санкция.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase