Хората в Брестовица са категорични, че тя не е годна за пиене

Бунт за чиста питейна вода. Жителите на пловдивското село Брестовица тази сутрин излязоха на протест заради качеството ѝ. Те твърдят, че от седмица насам от чешмите им тече мътна и кална вода. Освен това вече четвърта година местното население се бори с друг проблем - наднорменото съдържание на манган, който се утаява по тръбите на водопреносната мрежа. Въпреки че ВиК-Пловдив и община Родопи са изготвили  цялостната проектна документация, държавата не е отпуснала средства за изграждане на водопровод от трите нови сондажа, недоволстват хората.

Местните казват, че купуват питейна вода от магазина. Някои се къпят с калната вода, но младите семейства пълнят от съседни села, за да изкъпят бебетата си. Жителите на Брестовица наричат ситуацията геноцид. „Няма да спрем! Това е само началото! На 24 април ще блокираме пътен възел до Пловдив”, закани се Любомир Томов, който е председател на гражданското сдружение "Живот за Брестовица".

Търсят нов водоизточник за Брестовица

Проектът за нова водопреносна мрежа струва около 25 млн. лева, обясни кметът на община Родопи Павел Михайлов. По думите му 50% от финансирането трябва да бъде осигурено от ВиК дружеството, а останалата половина – от общината.

„Към момента водата не е с питейни качества”, призна главният инженер на ВиК-Пловдив Йордан Чемишев. Той подчерта, че именно затова цената ѝ за кубик била намалена. От общо 12.5 млн. лв., които дружеството трябва да осигури, са събрани едва 350 хиляди, заяви Чемишев. Ще се иска заем от Българския ВиК холдинг, увери той.

От седмица в дома на пенсионираната учителка Ана Кабзамалова, както и от чешмите на останалите 4 хиляди жители на Брестовица, тече черна и кална вода. „По 15-20 лева оставяме в магазините за седмица. Пенсията първо за лекарствата ли да ми стига, или за вода? Пълна подигравка”, каза жената. Електроуреди също са изгорели заради некачествената вода. Кабзамалова се оплака, че и бойлерът, и пералнята ѝ изгорели.

„Децата получават кожни екземи по ръцете, по скалпа. Купуваме си вода от магазините. Това е непоносимо. Трудно се издържа с това нещо”, твърди Татяна Гидикова, която е майка на две деца. Над 100 деца посещават детската градина на селото. Храната се приготвя само с минерална вода. Такава пият и децата. Доставя я общината за своя сметка. „Това са по 100-150 литра вода на ден. Отделно децата горе пият водичка и там се плакнат съдове. И това е много голямо количество вода, което се мъкне с туби от персонала. Когато се плакнат съдовете, вместо да се измият хубаво, те се замърсяват повече”, каза готвачът в детската градина Бояна Буковска.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase