За блокадата съобщи зрител на NOVA

10-километрова опашка от тирове се образува на „Дунав Мост 2” в посока Румъния. За блокадата на границата съобщи зрител на NOVA, който от 5 часа сутринта в четвъртък стои в тапата. 

„Намирам се на 10 километра преди самото ГКПП. Има огромна тапа от тирове, които са блокирали и лентата за леки автомобили. Свързах се с телефон 112. Дежурният ми каза:”Знаем, но няма какво да направим”. Това разказа в ефира на „Здравей, България” Кирил Стойчев, който от часове е на „Дунав мост 2”.

БЛОКИРАНИ НА ГРАНИЦИТЕ: Тирове, натоварени със стока за Австрия, чакат с дни

По думите му всички товарни автомобили „не са помръднали часове наред”. „Инциденти няма. Ако имаше - през това време трябваше да мине линейка, полицейски автомобил. Мина една патрулка в посока Видин. Опитах се да я спра, но полицаите не реагираха въобще”, твърди мъжът.

Оказва се, че недобросъвестни водачи на тирове са изпреварили колоната и са навлезли в лентата за леките коли. Така са блокирали движението и в двете ленти от българска страна в посока към Румъния. 

Малко след 8 часа платното е освободено от тежки камиони и трафикът е тръгнал. Часове по- късно камион реши да изпревари колоната от тирове, влезе в насрещното платно и отново направи задръстване на около десет километра преди моста.

Самият шофьор каза, че е изпреварил цялата колона от тирове, защото трябва да товари семки. В коментар на думите, че така минава в насрещното, той обясни, че нямало друг път и не му е позволено да минава през града с товарен автомобил.  

Задръстването и на двете платна за моста, посока Румъния се получава заради недобросъвестни шофьори, казаха от управлението на моста.

„Бързайки да се придвижат към КПП- то, изпреварват тежкотоварните автомобили, които са спрели за почивка и това е основната причина да се получават тапите”, каза експертът, обслужващ движението по „Дунав мост 2” Явор Ангелов.

От полицията във Видин съобщиха, че всеки ден периодично се контролира и обхожда пътя до „Дунав мост 2”. „При необходимост, когато са установени нарушения, шофьорите се санкционират, но искам да уточня, че камионите, които са спрели за почивка, ние нямаме право да го местим”, каза Петър Коцин - директор на ОДМВР – Видин.

Шофьорите на тирове разказват, че за да минат „Дунав мост” две чакат над осем часа.
„Надолу всичко си минаваш без проблем, всяка граница, а тук има умисъл. В Европа никой не ни иска нас, колкото и жалко да звучи“, обясни шофьор.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase