В ранните часове на 26 април 1986 г. избухва експлозия в реактор номер 4 на атомната електроцентрала

Светът отбелязва 38-ата годишнина от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., избухва експлозия в реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Аварията има опустошителни последствия.

По време на катастрофата през 1986 г. Украйна е част от Съветския съюз. Припят е град, построен за работниците в атомната електроцентрала и техните семейства. 200 000 души са евакуирани за часове.

КОШМАРЪТ "ЧЕРНОБИЛ": Митове и реалност 37 години по-късно (ВИДЕО+СНИМКИ)

Инцидентът става, докато инженери в завода извършват тест, за да видят какво ще се случи при прекъсване на тока. Намалената мощност забавя турбините, които тласкат охлаждаща вода към реактора. С по-малко вода за охлаждане на системата, това, което остава, се превръща в пара, създавайки огромно налягане. Когато операторите разбират какво се случва, вече е твърде късно. Експлозията е толкова мощна, че изхвърля 1000-тонния стоманен капак на реактора - тегло, колкото на три пътнически самолета "Боинг 747". Експлозията предизвиква и пожар, който гори неконтролируемо.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г. Чернобилската катастрофа е довела до над 250 000 случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 г. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предполага, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

"Чернобил" - трагедията, променила човечеството

Мащабите на бедствието стават ясни в дните след катастрофата. Изпратени са „ликвидатори“ - името, дадено на работниците, които помагат да се овладее експлозията и изложеното ядрено ядро. Ликвидаторите са изправени пред големи дози радиация, за да свършат работата си. Помагат им пожарникари и миньори от близките райони.

Учените се страхуват, че може да възникне нова експлозия, която да произведе сила от три до пет мегатона и да изложи цяла Европа на огромно радиоактивно замърсяване. Работата на ликвидаторите е от жизненоважно значение за спирането на бъдещи експлозии. В резултат на действията им много от работници получават тежки здравословни проблеми заради радиацията.

В дните след бедствието ръководството на Съветския съюз се опитва да прикрие инцидента. Въпреки това не след дълго други държави разбират, че нещо не е наред. Мониторинговите станции в Европа отчитат необичайно високи нива на радиация. Тя се носи над много европейски страни, включително България.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Да отидеш на екскурзия в Чернобил (ВИДЕО)

Длъжностни лица притискат съветите за обяснение и Москва в крайна сметка признава за аварията в Чернобил. Това предизвиква международно недоволство по целия свят. Политическите и икономически последици са огромни. През следващите години Съветският съюз е подложен на голям натиск и претърпява сериозни промени.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС