Експертите вече обясниха, че дори да бъде обявена епидемия, това не означава, че ще бъдат въведени допълнителни мерки

Здравните власти са в Министерския съвет, за да дадат повече информация за разпространението на коклюш и повишаването броя на заразените.

Още преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че до края на седмицата ще поиска обявяване на епидемия. Все още не е ясно дали ще бъде взето окончателно решение за това. Експертите вече обясниха, че дори да бъде обявена епидемия, това не означава, че ще се въвеждат допълнителни мерки като носене на маски или онлайн обучение за децата.

Ангел Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при национална епидемия от коклюш

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната.

Проверка на NOVA показа, че чаканите 2000 ваксини за бременни в третия триместър все още не са налични по аптеките. Медикаментите обаче не са пристигнали дори по аптечните складове.

Министърът на образованието Галин Цоков заяви, че карантинираните паралелки са под 0.3% за цялата страна. По думите му всяко училище само ще решава как да организира обучението при случаи на заразени деца.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БНР