Това обяви ресорният служебен министър Галя Кондева

Безплатна имунизация срещу коклюш за бременните, но чак след празниците. Здравните власти ще осигурят ваксини, но поставянето им не е задължително, а препоръчително. Организацията започна днес, а здравните инспекции във всички областни градове трябва да са готови до 7-и май.

Безплатни ваксини от 27-ата гестационна седмица до раждането ще се поставят на бременните, които искат да се ваксинират и са се консултирали със специалист, дори и да не са здравноосигурени. Това ще е възможно, например, в болничните заведения.

Ангел Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при национална епидемия от коклюш

Дотогава всички извън имунизационния календар, и бременните, трябва да намерят ваксина в аптеките, ако искат да си поставят такава. Въпреки уверението на здравните власти, проверката на NOVA днес показа, че чаканите 2000 дози дори не са стигнали до складовете.

Равносметката на здравните власти към днешна дата - заразените с коклюш вече са над 500.

„Най-засегнати от заболяването са децата, те са над 90% от всички докладвани случаи. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини”, обясни здравният министър Галя Кондева.

В защита от усложнения на най-уязвимите – децата до 1 година, днес бяха взети ключови решения. Първата имунизация се измества с две седмици по-рано. „С което покриваме 25% от тях”, увери главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


По-рано ще се поставят и втората, и третата ваксина. След като по-рано днес събра директорите на РЗИ от цялата страна на спешна среща, главният държавен здравен инспектор ги инструктира да създадат организация за безплатна имунизация на бременните.

„Между 27-а и 36-а гестационна седмица. Независимо от това дали са здравноосигурени, или не”, увери Кондева.

„Тези центрове могат да бъдат ситуирани в ДКЦ, в болница или там, където е най-удобно за бременните. Такива кабинети ще бъдат направени във всеки областен център. Ако има необходимост, сме готови да организираме изнесени или мобилни кабинети”, поясни доц. Кунчев.

Очаква се имунизационните кабинети да заработят след празниците. Дотогава за бременните, а и за възрастните, за които ваксината срещу коклюш не е задължителна, възможност остават аптеките.

„Все още нямаме в наличност. Проверяваме и по складовете, но там също ни отказват. Има хора, които постоянно търсят за децата си и за своите по-възрастни родители”, каза Мария Томова, магистър-фармацевт.

Витанов: Разпространението на коклюш все още е на клъстери

„Обещанието за 2000 дози ще бъде изпълнено. Къде точно се намират по веригата – не мога да ви кажа”, добави главният държавен здравен инспектор.

След празниците се очаква да започне и безплатно тестване за коклюш в още няколко областни града. Засега такова е възможно само в София, но лични лекари сигнализираха, че не са информирани как да насочат пациентите си.

„Нямам информация къде може да се тества безплатно. Родителите се интересуват и протестират, че трябва да плащат. Досега съм имал три случая на деца с коклюш. Те са тествани в две от големите софийски лаборатории”, каза общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

Освен във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, безплатна диагностика ще е възможна и в Бургас.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase