Темата коментираха Христо Панчугов и Любомир Стефанов

Резултатите от социологическото проучване на „Тренд“ за резултатите от изборите коментираха политолозите Любомир Стефанов и Христо Панчугов в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Изследването е направено по поръчка на „24 часа" и посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. То е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+. 

"Тренд": ГЕРБ с 10% преднина, три партии в битка за второто място

Стефанов каза, че ГЕРБ-СДС и ДПС няма да направят сами правителство, защото това „ще изкара хората на улицата“. Той коментира и изтеклите записи така: „Този запис не е направен с диктофон. За пореден път „Продължаваме промяната“ стават обект на нездрав интерес и експозиция в публичното пространство на техни вътрешнопартийни диалози“, каза той. И призова службите да направят разследване.

По негови думи кампанията на „Възраждане“ е „подлагане на европейската идентичност на България под съмнение“.

Скандал по време на кампания: Бившите партньори в управлението в остър спор за изтекли записи (ОБЗОР)

Политологът коментира и проучването на „Тренд“ за резултатите от европейските избори. Той смята, че хората знаят, че гласуването за ЕП е важно, но им убягват детайлите и връзката с приеманите от Народното събрание закони.

Панчугов смята, че ще видим каква мобилизация на евровота ще осъществят от ДПС и „Продължаваме промяната“.

Той коментира и евентуалните резултати от изборите за Народно събрание. По негови думи кампанията на ПП-ДБ демотивира избирателите, а „Възраждане“ разчитат на вече работещите механизми.

Цитираните данни са от проучване на социологическа агенция „Тренд”, направено по поръчка на „24 часа" и посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase