Нели Тодорова събира и подрежда отговорите

Точно две седмици остават до изборите две в едно. Избираме кой ще ни управлява в България, и кой ще ни представлява в Европа. Журналистът Нели Тодорова провери какви са обещанията на кандидатите за Европарламента, които според социологията имат шансове да отидат в Европа и да представляват България.

Страната ни ще изпрати 17 представители в сърцето на Европа и големият въпрос е могат ли те наистина да повлияят на решенията, които се взимат в Брюксел.

От години се говори за зелената сделка на Европа, зеления преход и промяната на икономиките, така че да вредим по-малко на природата. Зад зелените решения стоят промени, които оказват много сериозен ефект на всеки един от нас.

Заплати, пенсии и данъци: Какво обещават кандидат-депутатите

Първо – докога ще можем да си позволим да ползваме ток, произведен от въглища? Страната ни е поела ангажимент да намали значително вредните емисии до 2030 г. и хората, работещи в ТЕЦ-овете в Старозагорско, Кюстендилско и Пернишко, вероятно ще останат без работа. Срещу това страната ни трябва да получи над два милиарда лева. А съкратени работници вече има.

Като част от зелената сделка се очаква и сериозно поскъпване на горивата. Според сметките на представителите на различните политически формации този скок може да е от 40 стотинки до почти 2 лева.

Въвеждат се и ограничения за земеделците – определен процент от земите да остават неизползвани, както и да се сменят културите, които се отглеждат.

И макар, че целта на зелената сделка е да оставим природата за децата си, оказва се, че всички имат планове тя да се предоговори,  защото ефектите за България са твърде сериозни.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase