Не можем да подминем голямото предизвикателство на нашето време - войната и мирът, каза президентът

Начална военна подготовка за младите хора в България. За това се обяви президентът Румен Радев. Той беше в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.

Държавният глава отбеляза, че войната в Украйна е показала, че каквито оръжия и технологии да се използват, най-важен, според него, е човешкият фактор. Румен Радев припомни, че от 20 години в България няма казарма и даде за пример държави членки на НАТО, които връщали наборната военна служба. Затова, според него, трябва да има дебат нужна ли е военна подготовка за младите.

Среща на запасното войнство под патронажа на Румен Радев

„Не можем да подминем и другия голям проблем - все по-голямото раздалечаване между общество и армия. Наближаваме времето, въпрос е на само няколко години, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а ще трябва да вземат важни решения за нашата национална сигурност. Ние трябва по някакъв начин да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора на България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат, но такава подготовка трябва да има”, каза Радев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase