С какви проекти могат да кандидатстват

109 млн. лв. е предвидената за България безвъзмездна финансова помощ от ЕС по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев.

По думите му един от приоритетите за финансиране са проектите за така нареченото водено от общностите местно развитие (ВОМР), като определеният бюджет е 47 млн. лева. Поне 15 рибарски групи ще получат пари за осъществяване на идеите си за развитието риболова и свързаните с него дейности, които допринасят за ръст и на местната икономика. За осъществяването на проектите са отделени 35 млн. лв., като ще се отпускат до 2 млн. лв., ако те се осъществяват от повече от 2 общини.

Рибарите и морето: Сезонът на сафрида е открит

Максималната сума пада до 1.5 милиона, ако идеята се реализира на територията само на една или на две общини. Целта е да се провокира взаимодействие между хората от различните общности, те да могат да кажат какво искат и така да се удовлетворят желанията на колкото може, повече от тях, обясни Стоян Котов, директор на Дирекция „Морско дело и рибарство" в Министерството на земеделието и храните. По думите му с останалите 12 млн. ще се финансират дейностите за създаване на местна стратегия, която трябва да обединява отделните проекти на рибарите. Предвидени са средства и за обучение на членовете на местните инициативни рибарски групи.

Снимка: Плаващите кейове „Острова” на язовир Батак

Един вече от финансираните проекти е Плаващите кейове „Острова” на язовир Батак. Съоръжението не оказва въздействие на водата, флората и фауната, но позволява безопасно приставане на лодки и джетове. Така язовирът ще може да бъде домакин на състезания по водомоторни спортове и спортен риболов. Наред с това ще се насърчи и туризмът в района, както и развитието на местната „синя икономика". Това ще провокира разкриването на нови работни места и ще направи района по-добро място за живеене.

Борба за оцеляване: Ангола търси начини за справяне с нерегламентирания риболов (ВИДЕО)

С пари от Европа ще се насърчава и консумация на риба и повишаването качеството на предлаганите на пазара рибни продукти. Сега само 6.2% от храната на българина е риба, докато на останалите европейци е между 12 и 15 на сто. За да ги догоним, с евросредства ще се финансира организиране на рибни фестивали с демонстрации на шеф готвачи, фермерски пазари, създаването на онлайн магазини и мобилни приложения за продажба на риба и рибни продукти. Отделно от това ще се насърчават и съвместни дейности на риболовците, дистрибуторите и преработвателите, така че рибата да достига до трапезата по-бързо и на по-добра цена. Паралелно с това са предвидени и над 18 млн. лв. за модернизация на рибарските пристанища и борси. Рибарите ще получат пари и за подобрения на корабите и лодките си, така че да имат по-добър улов, без да влияят на останалите водни обитатели. Някои, например, вече са монтирали специални уреди, които да отблъскват делфините и така да се избегне заплитането им в мрежите, което се случва често. Предвидени са средства и за тези, които са планирали да преустановят риболова и да дадат корабите си за скрап.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase