"Гуцанов, Иван Таков и Калоян Паргов може би ще се борят за председателското място в БСП", смята той

Ще има правителство, а не избор, защото интересите са еднакви. Ако ИТН има твърде големи апетити, ГЕРБ и ДПС ще намерят подкрепа от други формации и хора, като например "Величие", а и Калоян Методиев, като независим. Подкрепата обаче се изразява не само с гласуване, а и с отсъствието от него. Това коментира в „Твоят ден” Михаил Миков, бивш председател на НС.

Миков: Демокрацията в България е в тежка криза

"Най-нормално е първата политическа сила да излъчи председател на парламента. Другото е използване на казуса за безконечни пазарлъци за разпределяне на порциите на властта и позициите. Затова изборът продължава дълго. ГЕРБ и ДПС нямат възможност да направят мнозинство, а и това би нанесло само негативи на Борисов. Партията му е била отрицание на ДПС. Има обективно съществуващи отношения между тях, които обаче няма да намерят публична форма чрез коалиция, а ще се търси смокинов лист. Няма да има промяна в политиката, битката е за позициите във властта, защото повечето партии са десни", коментира той. 

Според него се прави опит да се стовари отговорността за случващото се в БСП върху Нинова. "Днешните променящи партията са нейни съучастници. Лявото е в тежка криза, невъзможността да се излезе с нови хора и послания ще продължи да задълбочава проблемите. БСП става все по-маловажен детайл в лявото политическо пространство. Гуцанов, Иван Таков и Калоян Паргов може би ще се борят за председателското място", смята Миков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase