Бившият заместник-председател на два парламента разказа ситуации от близкото минало

Тя има шест пълни депутатски мандата, беше заместник-председател на парламента – в предаването „На фокус” проф. Екатерина Михайлова разказва за възможните модели за парламентарно управление и къде сме в момента.

Михайлова е изненадана от оставката на Христо Иванов не само от парламентарната група, но и от парламента. „Винаги е лошо, когато си отива един силен говорител, от това губи и дебата – и парламентарния, и извънпарламентарния”, каза проф. Михайлова. Запитана дали това е силен удар за дясномислещите хора, тя каза: „Дясно мислещите вече толкова удари са понесли, че не мога да кажа дали това е силен удар”. Всеки, който е бил в парламента, знае, че не само твоя екип, но и опонента да бъде на висота, допълни тя. 

Може ли да се стигне до редовно правителство или отново ще отидем на избори

По думите й политиците са в още по-тежка ситуация от преди, защото трябва да намерят път, който е по-труден от времето, когато тя се е занимавала с политика. „Дори в най-тежката ситуация си говорехме. Има ситуации, в които сме си говорили не само публично – дали може да намерим път за съвместна работа. След драмата през 1997 г. пак се намери път да се говори”, обясни Екатерина Михайлова.

Според нея причина за сегашния отказ от диалог е заради егото, заради приемане нещата лично. „Правенето на политика само заради себе си, да минаваш нататък и да не го обясняваш – това е пагубно за държавата, не само за тях”, допълни Екатерина Михайлова. 

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase