Той системно е шофирал с над 100 км/ч в населено място, като е имало случаи да се движи и с над 240

Прокуратурата внесе обвинителен акт и предаде на съд 24-годишния Начо Пантелеев от Лясковец. Той причини катастрофата, при която загина футболистът и треньор Ферарио Спасов. Повдигнато е обвинение на Панталеев за извършено пътно нарушение със значително превишение на скоростта. Това заяви окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. 

При удара през ноември миналата година колата на Ферарио Спасов беше буквално изхвърлена от пътя, а той почина от нараняванията си.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА С ФЕРАРИО СПАСОВ: МВР отне книжката на обвиняемия (ОБЗОР)

"Не е било осигурено необходимото странично разстояние между участниците, застрашил е другите превозни средства. Деянието е с висока обществена опасност", обясниха от прокуратурата.

60 фрапиращи нарушения на пътя за 6 месеца. Това са констатирали разследващите на пътния инцидент от 11 ноември, миналата година край Велико Търново, при който загина футболния специалист Ферарио Спасов. 

 

„Мога да потвърдя, че в рамките на един ден има 11 нарушения с фрапиращи скорости, над 100 км/ч, вчлючително и в населени места. Има два-три случая, при които водачът се е движил със скорост от 248 и 268 км/ч.”, каза Валентин Вълков – окръжен прокурор на Ловеч.

Обвиняемият има 10 нарушения на пътя в рамките на един ден. За година, откакто има шофьорска книжка, Начо Пантелеев има две наказателни постановления и 10 електронни фиша извън споменатите нарушения. Заради катастрофата с Ферарио Спасов, обвинението срещу 24-годишният мъж е квалифицирано като „особено тежък случай“ заради съпътстващите инцидента нарушения.

„За нас обвинението не е прецизно квалифицирано. Ние имаме възражение, относно квалификацията „особено тежък случай“. За мен недоказано остава, че конкретно Начо Пантелеев управлява даден автомобил, на конкретна дата. Липсваха доказателства в досъдебното производство за това”, каза Венцислав Фоти – адвокат на Начо Пантелеев.

Обвиненият за катастрофата, при която загина Ферарио Спасов: Трагедия, извинявам се

Очаква се насрочване на разпоредително заседание в края на следващия един месец. Не се изключва и съкратено съдебно следствие, тоест Начо Пантелеев да се признае за виновен и 2/3 от максималната присъда от 15 години, да отпаднат като наказание.

„Възможно да минем по една от двете процедури на съкратено съдебно следствие. Ако не с изцяло признаване на фактите, тъй като няма да сме съгласни с някои от тях, то поне по точка едно – даваме съгласие да не се разпитват свидетели, вещи лица по обстоятелства, които няма да са спорни”, допълни защитата на Панталеев – Венцислав Фоти.

„Ако бъде поискано съкратено следствие по ред на член 370 от НПК, за съжаление или не – прокуратурата няма думата”, допълни окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Петорна автотехническа експертиза показва, че Пантелеев е карал със 165 км/ч - 75 км/ч над допустимата скорост.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase