Това обявиха от МОСВ

Двойно завишени са били нормите на фини прахови частици във въздуха над Гара Елин Пелин, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Това е отчела мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда, която е разположена в селото, на около 1 км от взривилия се склад.

Нормите са били най-завишени в 4:00 ч., когато са измерени 128 микрограма/м3. В 12 ч. стойностите са се нормализирали до 12 mg/m3. От ведомството отчитат, че не е имало регистрирани превишения на среднонощните норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Не е имало и превишения на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

Единият ранен при взривовете в склад за фойерверки е починал

Мобилните станции показват, че въздухът в Елин Пелин не е замърсен. Няма завишение на фините прахови частици, в норма са. Това обявиха от Столичната дирекция „Аварийна помощ и превенция”.

„Чрез дрон наблюдаваме района на взривовете и най-вече един от складовете, който казаха, че е доста пълен и не е гръмнал. Мисля, че няма такава опасност. Всичко започва да затихва. Чуват се остатъчни взривове”, поясни Стефан Георгиев от дирекцията.

„Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете”, успокои и кметът на столицата Васил Терзиев. Той се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците.

Хеликоптер „Кугар” ще гаси склада край Елин Пелин

„Имаше опасност тези облаци да се насочат към София, затова ние искахме постоянно да сме в течение има ли опасност за качеството на въздуха. За момента такова няма. Измерванията показват, че дори при най-тежкото обгазяване беше около нормата. В момента вече е под контрол”, каза Терзиев, цитиран от БНР.

Кметът Терзиев съобщи, че е подета инициатива в София да се прегледат и опишат всички налични убежища и помещения за евакуация, за да може да се подготвят за ползване при евентуален проблем, посочват от БГНЕС. Също така заедно с аварийните екипи се доописват протоколите за действие при извънредни обстоятелства.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ В СКЛАДА ЗА ФОЙЕРВЕРКИ ЧЕТЕТЕ ТУК 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase