Причините за увеличените цени са няколко

По-високи сметки за ток за юли. Това могат да очакват абонатите в цялата страна. Рекордните температури, които бяха отчетени в средата на месеца, доведоха до дни с много високо потребление на ток заради климатици и всякакви средства за охлаждане. В сметката ще влезе и поскъпването на тарифите, което е в сила от началото на юли.

Вече са ясни и първите прогнозни изравнителни сметки за отоплителния сезон. Там по-скоро ни очаква приятна изненада, защото сезонът е бил необичайно къс заради топлата и мека зима.

Нови цени на тока и парното от 1 юли

Електроразпределителните дружества все още обработват окончателните данни за юли. Според „Електрохолд”, които обслужват Западна България, ситуацията изглежда така: през юли 2023 г. средното потребление за месеца е било 179 киловатчаса. За юли тази година, към вчерашния ден, средното потребление е 192 киловатчаса. Прогнозата е, че средната сметка ще се натовари с няколко лева - средно 4-5, но всичко зависи от индивидуалното потребление.

След дни на рекордно високи температури, Тихомир Биковски очаква и високи сметки за охлаждането на своя магазин това лято. „В най-горещите дни го охлаждам с вентилатор, по-рядко пускам климатик. Очаквам да има увеличение, любопитно ми е колко ще бъде. Миналата година беше също висока сметката”, споделя собственикът на имота. Той пресмята, че с новите по-високи цени на електроенергията сметката за юли ще скочи с поне 20 процента.

След дни на рекордно високи температури, Петър Стефанов, който държи ресторант във Велико Търново, пресмята, че в най-горещите часове потреблението му скача 5 пъти. „Правихме едни сравнения с миналата година, че сметките този месец юни са с около 30 процента по-високи от миналия и това е преди да скочи драстично токът, който стигна доколкото помня 1500 лв. за мегават”, казва мъжът.

За да няма фалити, Народното събрание въведе компенсации за бизнеса. Битовите потребители обаче разчитат на икономии, за да спасят джоба си. По-евтин ток ще плаща Станимира Борисова, която включва климатика по-рядко през лятото. „Зимата плащаме около 500 лв., защото имаме два електромера, а през летните месеци намалява с около 100 лв.”, споделя жената.

КЕВР: Природният газ през юли ще поевтинее

След нетипично топлата зима и краткият отоплителен сезон, който приключи на 31 март, прогнозата е за по-евтина зима за тези, които се отопляват с радиатор. „149 дни е продължителността на отоплителния сезон тази година при 172 за миналата година. Разликата е точно 1 месец”, посочва Милена Стоянова, която е управител на енергиен доставчик.

Между 30 и 60 лева по-малко показват изравнителните сметки за потребителите в София. За да не разчитаме на топлото време и тази зима, експертите съветват как да пестим. „Проветряваме за кратко и бързо през зимата, затваряме добре кранчетата на водата, така че да не я хабим излишно. Намаляваме термостатния вентил с една степен, когато ни няма”, препоръча Стоянова.

Репортер: Мартин Керефейски

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase