Крокодилът е частна собственост

Приключи сагата с крокодила, който живееше в дупка в софийския квартал "Ботунец". При третия опит за неговото преместване той беше качен на микробус, който се отправи към Софийския зоопарк. Там ще му направят необходимите изследвания.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Две седмици след подаването на сигнала и почти 24 часа след първия опит за неговото преместване, експертите от РИОСВ успяха да оформят документите, с които да преместят крокодила Кроко от междублоковото пространство в квартал „Ботунец”. В последния ден преди развръзката общински служители, еколози, ветеринари и съседи се занимаваха със съдбата на животното при съпротивата на представящите се за неговите собственици да бъде преместен на подходящо място.

"Собственикът не е този, който държи крокодила. Изпълнили сме законовите правомощия, животното е настанено в Софийския зоопарк до изясняване на обстоятелствата”, каза Светлана Пенева - юрисконсулт в РИОСВ-София и пренасочи въпросите към Прокуратурата.

„Собственикът на животното трябва да е вписан в документите и да е регистриран на обекта. Това не може да се случи, защото имотът е общинска собственост”, каза кметът на столичния район „Кремиковци” Лилия Донкова. 

Представящият се за собственик Виктор Михайлов каза, че крокодилът е роден в Нил. „Купен е от Бургас. От 15 г. е при нас. Госпожата, след като твърди, че имотът е общински, показах й нотариален акт и след като видя нотариалния акт, обърна внимание на животните ми. От вчера госпожа кметицата се чуди как да ми навреди”, заяви той. 

При предишното си изявление той каза: „Крокодилът е собственост на съпругата ми. Тя го е гледала от малък. Той е купен от човек от Бургас”. 

По-късно Михайлов сам представи регистрационна карта на крокодила. В нея е вписано името на Станислав Христов. При опит да бъде открит Христов се оказа, че той не е реалният собственик на влечугото. 

Според източници на NOVA, rстинският собственик вече е информиран за случая, след като животното изчезнало преди време. Но дори и документално всичко да е наред, крокодилът няма да може да остане пред блок 2 в софийския квартал. Предстои общината да направи още проверки.

"Няколко акта има написани, няколко ще бъдат написани. Тук са и от Столичния инспекторат. Дори това, че се готви на открито и това е нарушение", каза кметът Донкова. 

Крокодил в квартал на София: Мъж отглежда екзотично влечуго в дупка край пътя (ВИДЕО+СНИМКИ) 

При операцията по преместване двама ветеринари покриха очите на влечугото и успяха да го изведат от пригодения "басейн". От вчера униформени го охраняваха. На днешната акция имаше засилено полицейско присъствие.

Причината на неуспешните опити вчера да бъде преместен крокодилът, са документалните затруднения как да бъде оформено действието от РИОСВ. Представящият се за негов собственик има документи за притежание на екзотичния обитател на жилищния комплекс. Няма информация за други животни, отглеждани там. 

Според Симеон Луканов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания крокодилът трябва да живее на температури около 25 - 30 градуса на водата и на въздуха между 35 и 40 градуса по Целзий.

Сагата с крокодила: Ще успеят ли институциите да приберат влечугото (ВИДЕО+СНИМКИ) 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase