Остава критично нивото на язовирите в страната

Проблемите с безводието в страната продължават. Зрители на NOVA разказаха, че в най-големите горещини водата в Плевен е била спряна, а режимът е по-голям от официално обявения. Подобна е ситуацията в Ловеч. Причината е ясна - критично ниските нива на язовирите.

Воден режим в разгара на лятото: Изправена ли е страната пред криза

Критично ниско е нивото на язовирите „Камчия”  и „Ясна поляна”, които осигуряват питейна вода за Черноморието и са пълни наполовина. В Шумен и Търговище язовир „Тича” също на поливина пълен. Такава е ситуацията и с Асеновец, основният водоизточник за Сливен, както и язовир Бели Искър, край Самоков. В централна България, язовир „Копринка” има едва 20% вода от общия си обем, а „Жребчево”  – 30%.

Нивото на язовирите в Централна България продължава да пада

Язовир „Ястребино”, който също осигурява резервно питейно водоснабдяване, е пълен на 40 процента. Сложна остава ситуацията в района на Ловеч. Жителите на Плевен са с режим на водата между 12:00 и 17:00 часа, сигнализираха зрители на NOVA. Спирана на водата за питейни нужди има още в Ловеч и Тетевен. Хората се запасяват - кой, както може. „Бидони, кофи, туби, всичко е пълно. Не може без вода”, разказват местните.

От ВиК Ловеч, които захранват градовете, където има режим обясняват, че проблемът е в това, че вода - няма. „Горе от планината тръгват 335 литра в секунда, което на практика означава, че за Ловеч съгласно разпределението, което е по договор, се полагат 35% от тях, което прави около 130 литра в секунда. Те са крайно недостатъчни за потреблението на цялата община. По принцип от 400 литра в секунда винаги има. Започват проблемите с режимите”, обясни управителят на ВиК-Ловеч инж. Данаил Събевски.

Все по-често ще ставаме свидетели на водни кризи, категорични са експерти. Проблемът според тях е в лошото управление на водните ресурси в страната. „Според мен основната причина за състоянието и кризата с водата, в която в скоро време ще изпаднат и други части на страната е безобразното управление на водите и нас. Това включва и основния виновник – Министерство на околната среда и водите. А когато става дума за питейно водоснабдяване – виновни са ВиК дружества и Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, коментира Димитър Куманов от Сдуржение „Балканика”

Регионалното министерство обяснява проблема с остарялата ВиК инфраструктура. „ВиК инфрастуктрата е много остаряла, иска силно финансиране, значителни ресурси, които ние осигуряваме по програмата за общините, техните проекти за рехабилитация и нова инфраструктура, за да намали загубата на питейно-битови води”, казва регионалният министър Виолета Коритарова-Касабова.

Земеделското министерство е предприело мерки за подновяване на подземната инфраструктура на напоителни системи. „Ние в Министерството на земеделието и храните сме подготвили схема, в рамките на новия служебен кабинет ще направи инвестиции, към подобряване на инфраструктурата”, обясни земеделският министър Георги Тахов.

От Министерството на околната среда и водите обясниха, че в нито едно от населените места, в които те осигуряват водоснабдяване, няма воден режим. „Язовирите за питейно-битово снабдяване са пълни около 69%, това е около 12% по-малко от миналогодишния обем в тези язовири”, обясни министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Изводите на министрите са, че климатичните проблеми, обезлесяването и остарялата инфраструктура налагат последователна държавна политика.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase