Художници, историци и активисти правят всичко възможно, за да върнат ценните експонати в родината

Художници от Гана се застъпват за възстановяването на африканското културно наследство, като правят всичко възможно, за да върнат изнесените артефакти, разказва Voice of America.

Подчертавайки културното значение на африканските кралски чадъри, ганайско-американската художничката Рита Мауена Бенисън има за цел да предизвика по-активен диалог за значението на африканската история и идентичност. В последната си изложба тя акцентира на кралските чадъри.

29-годишната Бенисън се премества в Съединените щати като дете и живее там до 2021 година, когато се връща обратно в Гана. Тя е посветила работата си на африканските африканската култура. Младата жена проучва и своите корени, като споделя, че никога не е успяла да се запознае с дядо си. „Майка ми винаги го представяше като кралски вожд“, споделя тя.

Бенисън е от онези хора, които показват на света африканското наследство чрез изкуството. Тя събира архивни филми, снимки, документи и артефакти, свъзрани с културата на континента. Това е част от задачата на нейната фондация, наречена Sihene, а именно, да открива и пази наследството и традициите.

Младата жена споделя, че при създаване на своите произведения, тя черпи вдъхновение от тези архиви.

За Бенисън обаче се оказва истинско предизвикателство да открие артефакти за африканската история и култура на самия континент. Тя открива, че голяма част от експонатите са извън страната и се намират, например, в Британския музей, в други части на Европа, в САЩ, в различни университети и др.

Великобритания върна ценни артефакти на Гана (ВИДЕО)

Ганайският историк Осей Бонсусафо Кантанка казва, че около 90% от артефактите от африканската култура се намират извън континента, защото европейците са ги плячкосали по време на разгара на колониализма между 15 и 20 век.

Той казва, че не става дума само за наследство, а за социалния, моралния и икономически аспект на въпроса.

Затова много жители на Гана призовават за връщането на тези предмети обратно на техните законни права собственици.

В страната, например, бяха върнати няколко произведения от времето на Кралство Ашанти от САЩ и Великобритания. Музеят „Фаулър“ в Лос Анджелис върна кралски артефакти от двореца Менчия в Кумаси, а Британския музей и музеят „Виктория и Албърт“ върнаха 32 предмета от злато, сребърни съкровища, кралски регалии и др.

Местните обаче настояват всички плячкосани предмети да бъдат върнати.

И точно това цели Бенисън със своите творби - разговорът за връщането на отнетото културно наследство да продължи. Затова тя прави изложбите си не само в Африка, но и в Европа, а също така планира да покаже произведенията си и в други части на света, за да вдъхнови повече хора да се включат в кампанията за репатриране на културното наследство на Африка, посочват от VOA.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America