Според него по време на инцидента не са се изпълнявали акробатични номера, които да не са по силите на бойните пилоти

България не разполага с достатъчно изправна техника в бойната ни авиация. Такова мнение изрази в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, след авиокатастрофата с двама загинали край „Граф Игнатиево”.

„Когато бях избран за министър, заварих критично ниско ниво на изправност на техниката, на въздухоплавателните средства и особено на бойната ни авиация. Една от задачите беше възстановяването на летателната годност, ремонти, в това число и на самолетите L-39”, обясни Найденов.

Кой е отговорен за трагедията край "Граф Игнатиево": Коментират военни експерти

Според него по време на инцидента не са се изпълнявали акробатични номера, които да не са по силите на бойните пилоти. „В този случай имаме високо подготвени хора, твърди се, че машината е била изправна, а метеорологичните условия подходящи за полет”, допълни бившият министър. И поясни, че у нас от 1992 г. са станали 23 авиокатастрофи, като са загинали 18 пилоти.

Той коментира новата стратегия във войната в Украйна. „През последната седмица Киев хранеше голяма надежда, че ще бъде разрешено използването на далекобойни оръжия, така че да могат да атакуват Русия в дълбок тил. Една от основните посоки на руските атаки, в момента най-критичната точка е Покровск. Руските части се намират на по-малко от 10 км. Този логистичен център е много важен за снабдяването и на украинските войски по други фронтове”, каза още бившият министър на отбраната.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase