Поводът e проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти

Фармацевтичният бранш се събра на спешна среща. Поводът - проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти, предложен от групата на „Възраждане”, който беше приет на първо четене. Става въпрос за нов начин на продажба на лекарства чрез вендинг автомати, което цели да овладее проблема със снабдяването.

Според фармацевтите въвеждането им няма да помогне. Те смятат, че дори ще застраши сигурността на пациентите и ще влоши достъпа им до фармацевтични грижи. Очакванията им са промените в закона да бъдат съгласувани с притесненията им и заявяват също, че са в протестна готовност.

„Лекарство, дори и без рецепта, не е безопасна. Затова и в нормалните страни достъпът до медикаменти не е така лесен”, коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Фармацевтите посочиха, че недостиг на аптеки у нас няма. Според данните в страната има 3266 аптеки. Те са почти два пъти повече на глава от населението от средното за Европа. И още - от миналата година досега са разкрити шест нови аптеки в труднодостъпни райони. За близо 98% от населението има достъп на разстояние с кола от 30 мин. до най-близката аптека. Според фармацевтите в дългосрочен план промяната ще доведе до затваряне на аптеки у нас.

На първо четене: Парламентът прие поставяне на автомати за лекарства на места без аптеки

 „Кой точно ще носи отговорност за лекарствата, отпускани от машината?  Кой ще носи отговорност, ако 5-годишен си купи лекарство и го налапа? Кой ще носи отговорност, когато пациентът е гледал реклама и е решил, че това лекарство е за неговия проблем, а не е?“, попита Антон Вълев, магистър-фармацевт.

И пресмятат колко скъпо ще излезе поставянето на машини извън аптеките. Финансирането на една денонощна смяна за всяка от 266-те общини у нас ще струва близо 60 милиона лева. А инсталирането на автомати за медикаменти ще струва почти два пъти повече. Отделно са разходите за поддръжка, напомнят от бранша.

„Цялата идея е мъртвородена! Каква е гаранцията, че вашето лекарство ще сред тези във вендинг машината. Трябва да се пътува десетки километри с кола, за да се зарежда този автомат. Трябва да се назначи човек", обясни Николай Костов, Асоциация на аптеките.

Защо фармацевти се обявиха срещу вендинг машините за лекарства

„2020 година за последен път беше повдигната тази тема. Тогава една пациентска организация, която днес подкрепя вендинг машините, задаваше много остри въпроси ”, подчерта Митова. 

„В този законопроект машините ще бъдат собственост на аптеки и ще се контролират от РЗИ, които са структура на Министерството на здравеопазването, тоест има държавен контрол”, заяви Пенка Ангелова от пациентската организация „Заедно с теб“.

Фармацевтите обаче остават с притесненията си. Затова настояват: „Ще искаме детайлна регулация на какви условия да отговарят апаратите, какво трябва да се постави вътре в апарата. В списъка не трябва да има детски лекарствени форми“, добави председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

А ако не бъдат чути исканията на бранша, преди второто четене на законопроекта, излизат на протест. „Скъсана е нишката и няма комуникация“, отбеляза Константин Качулев  от Националната аптечна браншова организация

За хората в благоевградското село Капатово лекът за всяка болежка е на поне двайсетина километра разстояние.  „Ако намерим някой трезвен вдигаме го, с колата да откараме болния на преглед в Петрич или Сандански”, казва местен жител.

Според останалите малцина местни жители, т. нар. вендинг машини биха решили проблема. Поне донякъде. „Спасение е за нас. Ще отидеш, ще натиснеш и ще вземеш, което ти е най-необходимо”, споделя друг жител.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase