Участието е безплатно, а кандидатури се приемат до 20 октомври 2024 г.

Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) обяви старта на приема на кандидатури за Националните награди за вдъхновяващите постижения в областта на многообразието, равнопоставеността и приобщаването на работното място и в обществото. Участието е безплатно, а кандидатури се приемат до 20 октомври 2024 г. Победителите ще бъдат обявени на официална церемония на 21 ноември 2024 г.

В партньорство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за трета поредна година СЖББ дава платформа за вдъхновяващите инициативи, които трансформират работната среда и обществото в място, където всеки е значим и ценен. Двете организации насърчават разнообразието и приобщаването като основни принципи и добрите практики, които осигуряват равни възможности за всички независимо от пол, раса, възраст, произход или образование и създават условия, в които дискриминацията няма място.

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

„Чрез тази инициатива Съветът на жените в бизнеса в България показа, че приемането на многообразието на работното място и налагането на равни условия за кариерно развитие и овластяването на жените, младите хора и тези от различни уязвими групи в обществото не са само красиви думи, а политика, която се прилага на практика от все повече компании. ЕИБ, като банка на Европейския съюз, вярва, че приобщаващата работна среда прави трудовите колективи по-успешни както в полза на компанията, така и на икономиката и на цялото общество“, заяви Кириакос Какурис, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

„За поредна година, заедно с нашите партньори от ЕИБ, ще имаме възможността да отличим организациите, които с пример и решителност доказват, че многообразието не е само етичен и социален ангажимент, а важен елемент от успешното и устойчиво развитие. Вярваме, че тази тема е от ключово значение както за бизнеса, така и за цялото ни общество. Отличавайки добрите примери, ние не само подчертаваме важността на приобщаването като фактор за успех и иновации в компаниите, но и насърчаваме разпространението на работещи практики, които могат да доведат до по-справедливо и устойчиво бъдеще за всички. Очаквам с нетърпение да се запознаем с новите лица и инициативи, които ще допринесат за промяната, която всички искаме да видим“, споделя Цветанка Минчева, председател на Управителния съвет на СЖББ и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)

Не пропускайте възможността да представите вашите успехи и да бъдете сред отличените!

Кой може да участва в конкурса?

В конкурсната процедура могат да участват личности, компании и организации, които осъществяват дейност на територията на Република България или ефектът от дейността им се реализира на територията на страната чрез подаване на формуляр за участие, съгласно описаната в регламента процедура.

Съветът на жените в бизнеса и NOVA.bg – с вдъхновение към многообразието, равнопоставеността и приобщаването в бизнеса и обществото

Кои са категориите?

Конкурсът учредява награди в следните 4 категории, в които ще се приемат номинации:

1. Вдъхновяваща инициатива за многообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място

В тази категория ще отличим инициативите на компании и организации в България, които активно промотират и изграждат култура на приобщаване на работното място и недопускане на дискриминация. Ще бъдат връчени три отделни награди  - за голяма компания, за малка и/или средна компания, както и за НПО.

2. Вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания

Категорията ще отличи организацията с най-успешна и вдъхновяваща програма и/или инициатива за пълноценна и всеобхватна интеграция, социализация и адаптация на малцинствените групи и хората с увреждания в България.

3. Вдъхновяваща инициатива за интеграция на младите хора и реализиране на потенциала им в България.

Категорията има за цел да популяризира и отличи добрите и вдъхновяващи програми (стажантски, практикански, менторски и други) в страната ни, чиято основна цел е привличане, задържане, мотивация и реализация на младите хора в България.

4. Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти в бизнеса.

В тази част на конкурса ще наградим добрите практики и програми, които имат за цел насърчаването на професионалното и личностното развитие на жените в бизнеса, израстването им в мениджърски и лидерски позиции, утвърждаването им като успешни и вдъхновяващи ръководители.

В категорията ще бъде връчена и допълнителна награда за вдъхновяваща инициатива на технологична компания в България.

Една от всички участвали инициативи ще получи Отличителен знак на СЖББ за изключителни постижения за изграждане на многообразна и приобщаваща среда.

Цялата информация за конкурса, пълният текст на регламента, отделните формуляри за всяка категория и начин за кандидатстване, можете да намерите на сайта на наградите:

Всички формуляри за участие в конкурсната процедура „ВДЪХНОВЯВАЩИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА МНОГООБРАЗИЕ, РАВНОПОСТАВЕНОСТ И ПРИОБЩАВАНЕ“ и допълнителните материали към тях се подават на имейл адрес  office@womeninbusiness.bg