Светлозар Желев прогнозира, че 5 или 6 политически партии ще влязат в 51-ото НС

Докато има ниска избирателна активност, ще виждаме тези хора в парламента. Аз не бих искала да се събудя със същите резултати на 28 октомври. Това ще значи още от същото, както и че е засилка за скока на следващ предсрочен вот. Коментира се, че политиците искат да видят какво още гражданите могат да понесат. Трябва да се сърдим на самите нас, ако се получат сходни резултати. Нека да отидем и да гласуваме - обиден е начинът, по който се подценяват избирателите. Политиката и управлението на държавата не са риалити шоу. Това каза журналистът Калина Крумова в студиото на "Твоят ден".

Кой с кого ще се сблъска в различните избирателни райони (ГРАФИКИ)

По думите ѝ вероятно след вота ще има един самотен победител, който много трудно ще успее да сформира правителство. 

На свой ред директорът на Националния център за книгата към НДК Светлозар Желев сподели, че вярва, че повече хора ще отидат до урните. "Повечето от избирателите сме отчаяни от тази ужасяваща политическа криза. Държавата ни не се движи, защото не се взимат важни неща и дори се блокира работата, тъй като влизаме от избори в избори. Много от общините също не работят, в предизборна кампания са. Ненавременните решения спират държавата, необходимо е редовно правителство. Хората в моето обкръжение ще гласуват, а сега е още по-важно да го направим, защото иначе отиваме на нови избори през пролетта на 2025 г. Надяваме се на стабилен парламент, в който да се формира работеща коалиция. Ако за пореден път получим недействащо НС и влязат много от маргиналните партии, които да създават проблеми, няма да излезем от кризата", коментира той.

Желев прогнозира, че 5 или 6 политически партии ще влязат в 51-ото НС. "Има възможност най-големите да сформират редовен кабинет, обединени около евроатлантическите ценности. Политиката не е избор на цар, но се гласува главно за лидери, а не за партии", подчерта той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase