Коментар на Тихомир Безлов и Стоил Цицелков

Подготовката за вота върви в срок, обяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който отговаря за организацията на изборите. Но отново има повече лица с право на глас, отколкото е населението в страната. Как може да се реши проблемът с „мъртвите души“ в списъците за гласуване коментират експертът по сигурност Тихомир Безлов и Стоил Цицелков, който е член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

„Няколко пъти политиците полагаха усилия да решат този проблем. Но той е нерешим, защото вие имате списък с хора, които не са в България и нямаме данни, че са починали или са загубили възможност да гласуват, но седят в списъка“, заяви Безлов.

„Мъртвите души”: Разминава ли се броят на населението с този на избирателите

„Проблемът е, че в това, че са в различни бази данни и архиви. В България списъците не се правят от изборната администрация, знаете, те се събират данни от ГРАО и т.н. Колко човека имат валидни документи и са над 18 години е едно, а колко са обявили, че живеят в България е друго. И е съвсем нормално да имаме разминавания“, подчерта Цицелков.

Според него решението на казуса би било да се въведе регистър на българите извън страната. „Когато си вършим работата като държава и се грижим за нашите съграждани, дори когато те са извън страната. Това е отговорна политика, особено като искаме да ги върнем“, допълни Цицелков.

Карадимов: Трябват законодателни промени, за да няма „мъртви души” в избирателните списъци

„По-голям проблем е, че виждаме хора, които не искат да гласуват, понеже просто не живеят в съответния град или село. Някой просто знае този факт, пуска, разписва вместо него. На този етап след шести избори, това даже не е тема“, каза Безлов.

„Има много българи, които сезонно работят в други страни и знаем, че там, където няма наблюдатели, се случва техни роднини да гласуват вместо тях. Затова казвам в нашия Изборен кодекс пише, че трябва да имаме вот в чужбина“, подчерта Цицелков.

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase