Най-голямата и влиятелна групировка, която прокарва иранските интереси в региона е „Хизбула”

„Хамас”, „Хизбула” и бунтовниците - хути в Йемен. Това са част от враговете срещу които Израел се изправи след нападението на 7 октомври. Най-голямата и влиятелна групировка, която прокарва иранските интереси в региона е „Хизбула”. Базирана в Ливан тя започва съществуването си по време на гражданската война. Налага се над останалите въоръжени групи защото Иран залага на тях. Предишният велик водач Аятолах Хомейни вижда в израелската окупация на Южен Ливан възможност да увеличи влиянието си в арабските страни. Влагат се пари, доставя се оръжие и се изпращат инструктори. „Хизбула” се превръща в по-организирана и опасна въоръжена група от останалите. Нейно дело са големите атентати през 80-е срещу казарми с американски и френски войници. В историята си „Хизбула” има няколко лидери, но безспорно най-разпознаваемия е наскоро убития Хасан Насрала. Той води организацията над 30 години. В манифеста на организацията като основна нейна цел е записано унищожението на Израел. Десетилетия по късно това беше променено при опита за модернизация на групировката, но не беше изоставено като практика.

„Израел е нашият враг. Незаконно и агресивно образувание. Няма бъдеще по нашите земи. Съдбата му е предрешена. И в кръвта си носим нашия възглас - Смърт на Израел”, заяви по-рано Насрала.

Година по-късно: Окървавеният 7 октомври в Израел и последствията

През годините „Хизбула” се превръща в основен играч в политиката в Ливан. Разследване на ООН сочи тях като убийците на премиера Рафик Харири, който иска край на близо 30-годишната сирийска окупация. В голяма степен поради парите от Иран „Хизбула” печели голяма популярност в Ливан. За политическото ѝ крило гласуват не само шиитите, но и сунити и християни. „Хизбула” плаща за болници, училища, субсидии за фермерите и много други. Има министри в редица правителства, а армията ѝ е значително по-голяма и способна от армията на Ливан. Това личи във войната от 2006 г., когато влиза в директен сблъсък с Израел. В последните години обаче капацитетът на „Хизбула” намалява. Решителен момент е гражданската война в Сирия. Все повече от парите отиват за военна дейност. Когато Ливан изпада в икономическа криза, „Хизбула” като част от управлението също е считана за отговорна. През 2019 г. избухват протести.
„Излязохме на улицата, за да кажем че ние, ливанският народ, спираме да храним тази правителствена мафия с нашите данъци. Искаме да бъде потърсена отговорност от политиците, които от 90-те години създават бедност сред народа и ни докараха до глад”, коментира Неамат Бадередин, социална активистка.

Войната в Сирия носи и друг проблем. Кървавата саморазправа на Асад и чуждестранните му съюзници със сунитите води до хиляди цивилни жертви и разочарование от „Хизбула”. Милиони в арабския свят мразят режима в Сирия още от времето на бащата на сегашния лидер. Днес групировката изглежда като сянка на организацията, която дефакто управляваше Ливан и не се страхуваше от челен сблъсък с израелската армия. Това личи от явните пробиви в сигурността, довели до атаките с пейджъри и радиостанции. Както и до убийството на неуловимия Насрала, който беше засечен и унищожен, след като успешно избягваше тази съдба години наред.
Другият основен играч е „Хамас”. Ислямистката въоръжена група е базирана в Ивицата Газа. Води началото си от палестинския клон на Мюсюлманското братство. Съединените щати и Европейския съюз ги определят като терористична организация. Лидерите ѝ се гордеят с това.

„Това решение е медал за заслуги, който си закичвам на гърдите. Гордея се, че водя движението на велики и упорити хора, които ще прогонят окупаторите и ще върнат светите места. А на американската администрация казвам - накиснете вашето решение и изпийте водата”, коментира Исмаил Ханая.

Израелският президент ще участва във възпоменателна церемония

Също като „Хизбула”, „Хамас” получава помощ от Иран. Но има и други спонсори. Подкрепа идва от Турция. А Катар е дом на политическото ръководство на групировката и източник на финансиране. „Хамас” е по-малобройна, но по-радикална от „Хизбула”. В устава си не признава правото на Израел да съществува и призовава да се убиват евреи. Смята се, че серията терористични актове през 90-е са целенасочена кампания, която да провали шансовете за мир между палестинци и израелци. Тази цел е постигната. „Хамас” критикува или отрича другите форми на управление на палестинците и често говори от името на целия палестински народ.
„Движението „Хамас” не идва на политическата сцена само. А подкрепено от целия палестински народ и всички фракции”, смята Хания.

Това не е вярно. „Хамас” наистина победи на избори, за да дойде на власт в Газа. Но това беше преди близо 20 години. Повече избори нямаше, а другата палестинска организация „Фатах”, беше прогонена с насилие от Газа. За Израел лидерите на „Хамас” винаги са били приоритетна цел. Основателят шейх Ахмед Ясин беше убит през 2004 г. Но истинското им преследване започна след голямата терористична атака на 7 октомври. В последната година Израел уби директорите и на трите клона на организацията - политическото бюро, военното крило и клона на Западния бряг. Единственият, който засега се измъква, е Яхия Синуар. Смята се, че той е сегашния лидер на „Хамас” и се крие в Газа.

Хутите могат да се нарекат най-новият член на неформалния антиизраелски алианс. Хутите са част от малка и особена секта в шиитския ислям. В хаотичната вътрешна политика на Йемен тяхната секта се бори за властта откакто съществува държавата. Името на сегашната организация идва от водача Ал Хути, който повежда през 90-е години борба срещу тежко корумпирания президент Али Салех. Хутите са предимно извън фокуса на международната политика, докато не се радикализират след нахлуването на Съединените щати в Ирак. Тогава движението приема нова, антиамериканска и антиизраелска доктрина. Започва да търси по-активно подкрепата на Иран, особено като съюзник срещу общия враг Саудитска Арабия. Организацията им следва приблизително модела на ливанската „Хизбула”. Хутите побеждават във войната с Али Салех, въпреки че Саудитска Арабия налива милиарди в неговата армия. След това устояват и директната военна кампания на Рияд срещу тях. Непрестанните атаки, които сега организират срещу търговски кораби, опитващи да минат през Суецкия канал нанасят щети за милиарди долари. Опитите им да атакуват територията на Израел показват по-скоро ограничени способности, отколкото сериозна заплаха.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК