Отговорите дава "Дойче веле"

Какво причинява лекият електрошок, който възниква, когато докоснете нещо метално?

Всичко около нас, включително тялото ни, е съставено от атоми. Те съдържат електрически заредени частици. В ядрото на атома има положително заредени протони и отрицателни заредени електрони, които гравитират около тях. Така че в тялото тече електрически заряд, който може да се свързва с околната среда, без да забелязвате нищо. Влагата в кожата и във въздуха пречи на натрупването на заряда. Ако обаче стане студено и сухо, обменът на заряд не работи добре.

Когато ходите по синтетичен килим в обувки с гумени подметки, тялото ви става все по-заредено с всяка стъпка. Триенето кара електроните в килима да се прехвърлят към тялото и да се натрупват там. Тъй като гумата е изолатор, електроните не могат да се върнат обратно в килима. Наблюдаваме същия принцип в този експеримент - въртяща се гумена лента освобождава електроните в металната сфера, като е зарежда и кара пластмасовите нишки да се издигат във въздуха. Същото се случва и с космите по тялото при отрицателен заряд. Когато електрически зареден обект се доближи до проводник или тяло с негативен заряд, той внезапно се разрежда.

Здравословните навици неутрализират ефекта на гените, които съкращават живота

До 35 000 волта могат да преминат през тялото, причинявайки неприятен, но безвреден токов удар.

Предпазването на въздуха от прекомерно изсушаване, редовното нанасяне на овлажняващ крем, носенето на обувки с кожени подметки и изборът на дрехи от естествени влакна – това са стъпките, които ще помогнат за предотвратяване на удари.

Видеото е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: "Дойче веле"