В най-тясната си точка Янджин е широк само 30 метра

Построен по поречието на река Нанси, между стръмните планини на китайската провинция Юнан, Янджин е смятан за най-тесния град в света. Тесният участък от използваема земя, притиснат между неспокойните води на река Нанси и стръмните планини от двете страни, едва ли изглежда като подходящо място за град с близо 450 000 души. В най-тясната си точка Янджин е широк само 30 метра, а в най-широката - около 300. В него има само две успоредни улици, минаващи покрай всеки бряг на реката.

Всички 6000 жители на живописно село живеят на една улица (ВИДЕО)

Въпреки че Янджин се простира върху няколко километра по протежение на реката, не изглежда да има твърде много мостове. Освен че е изключително тесен, той има и друга особеност. Тъй като земята е толкова ценна стока в района, много от жилищните сгради са разположени точно на брега на реката и са изградени върху тънки стълбове като колове, за да ги предпазят от наводнения, в случай че нивото на водата се покачи.

Макар и вдъхваща, инфраструктурата на Янджин е възпрепятствала икономическото му развитие. Тъй като е заобиколен от планини от всички страни и има само един главен път, минаващ през града, Янджин се смята за недостъпен от мнозина.

Повече гледайте във видеото.

Редактор: Калина Петкова