Възможно ли е да има частен път?

Такса път до вкъщи. Над 400 души плащат 10 лева месечна такса, за да ползват път без собственик. А бизнесмен се възполва от неуредиците, за да превърне това в печеливш бизнес. Има ли нарушение и може ли да има частен път до магистралата? 
 
Да  платиш, за да стигнеш до дома си. Така живеят около 400 души в затворен комплекс до село Нови хан. Всеки ден пътят им минава през бариерата на близката бензиностанция. За да стигнат до домовете си, те трябва или да платят 10 лева месечна такса, или левче на преминаване, или да заредят на по-високите цени на горивото тук. 
 
За тях има два варианта да достигнат до дома си. Първият е от София - по автомагистрала "Тракия" и отбиване при 16-и километър - пътят минава през бензиностанция, а земята е частна собственост. Вариант две - през Нови хан и не по магистрала, а по общински двулентов път. Всички предпочитат вариант 1, защото вариант 2 не е в най-добро състояние. 
 
Йордан Иванов е собственик на имота още от 90-те години. Сега негова е бензиностанцията и още помещения. Преди години отсечката била ничия и обслужвала строителството на магистралата. Така част от пътя попаднал в границите на купения от Йордан имот.
 
"Това е частен имот и ние упражняваме правото си да печелим от него, който желае може да идва, който не желае – ние не го караме насила", посочва той.
 
Освен бариера на мястото има и мантинела, която пречи на преминаването не само през частния имот, но и през останала част, която е ничия. Общината тепърва ще проверява кой е заградил с нея. 
 
Ако хората все пак решат да използват пътя през Нови хан, маршрутът не е по–дълъг в сравнение с пътя по магистрала "Тракия", но пътуването отнема доста повече време. 
 
Разковничето се крие в това, че всъщност жилищният комплекс е изграден без да е осигурена пътна инфраструктура за достъп. Въпреки че това е задължение на инвеститора.
 
Ще минават ли безплатно по хубав път живеещите в комплекса? Проверките предстоят.