Отговорно трябва да преценим дали е безопасно, добави той

По темата

„Работа на българските служби е нищо да не им се случва на българските партии, без значение от това, което се случва в Турция. Вече изпитвам колебания дали ще има български избори в Турция. Отговорно трябва да преценим дали е безопасно”. Това каза в „Здравей, България” Радан Кънев, председател на ДСБ.

„Трябва да скъсаме с илюзията за полезното политическо насилие. В България отдавна битува една илюзия за полезните турски преврати, която е леко свързана с историческия мит за полезните български преврати през първата половина на XX век”, добави Кънев.

„През 2015-а Ердоган два пъти поиска пълната власт по пътя на демокрацията, два пъти му беше отказана. Той получи катастрофални изборни резултати. Демокрацията му отказа пълната власт. Опитът да бъде свален с преврат по всяка вероятност ще му даде пълната власт. Той е свободен да използва политическо насилие”, каза Радан Кънев.

По думите му нашата политическа стабилност е в НАТО и в ЕС. „Трябва да мислим за отбраната си и за това какъв член на ЕС сме – активен, пасивен - и да се тревожим, че българското правителство е крайно кекаво по тези въпроси. По въпроса за НАТО ние имаме двама министри, които защитават българския интерес и един премиер, който подрива усилията им. Ние не правим съдебна реформа, ние си разкапваме администрацията, вместо да я направим по модела на западния свят”, каза Радан Кънев.

Във връзка с кандидата на Реформаторския блок за президент, той каза: „Не смятам, че е важен въпрос дали ще има общ кандидат за РБ. Хубавата новина е, че има такова желание”.

Според него всеки един от спряганите имена за кандидат - Гроздан Караджов, Трайчо Трайков, Георги Ганев и Велислав Минеков, отговаря на профила за кандидат-президент.

„Хората трябва да получат коректив, а не партийна секретарка в лицето на президента”, обобщи Кънев.