В акцията ще се включат и военни

Пети ден продължава издирването на 34-годишен мъж в Стара планина. Военнослужещи и хеликоптер се включиха в спасителната операция. Над  300 души: военни, полиция, планински спасители и полицейски кучета също участват в акцията, която според кмета на Калофер Румен Стоянов е закъсняла.

По темата

Мирослав Късовски е тръгнал с колело в сряда от хижа „Тъжа” към връх Ботев. Вечерта не се прибрал и близките му подали сигнал, че е в неизвестност. Успели да осъществят телефонна връзка веднъж. После мъжът спрял да си вдига телефона. Оттогава няма информация за него.

Обходени са всички райони, където се предполага, че може да бъде изчезналият турист.

В търсенето участвали спасители и близки на мъжа.

В покрайнините на Калофер е изграден кризисен щаб по координирането на спасителните действия, който е под прякото командване на генерал Константин Попов, началник на отбраната.

Търсенето е насочено към района, където е засечено последното телефонно обаждане на Мирослав  на 26-и октомври. Въпреки лошото време, роднини и приятели не губят надежда, компютърният специалист и опитен планинар да бъде намерен. Издирването се провежда над 2000 метра надморска височина.

В неделя следобед заради влошаване на времето търсенето беше преустановено. "Брат ми е искал да се качи до връх Ботев, защото не го е правил, но за съжаление, нямаме данни той да е стигнал до върха", разказа братът на изчезналия мъж Николай.

Според приятелите на Мирослав, той е опитен планинар. Въпреки лошото време те не губят надежда за спасяването му.

За няколко часа спасителите планират да обходят маршрут от над 20 километра.

Репортер: Георги Манев