Става въпрос за покупка на сървъри, купени на многократно завишени цени

Прокуратурата влезе във Министерството на външните работи и започна разследване срещу чиновници за корупция. Става дума за схема, по която на наши посолства било наредено да купят телефонни централи на многократно завишени цени.

БСП надушило нередности. И три седмици по-късно бившият външен министър Кристиан Вигенин нападна настоящия в оставка – Даниел Митов. Според Вигенин била „подготвяна кражба за половин милион лева”.

Общо 14 наши посланици получили указания да си купят нови сървъри от конкретна фирма, които да позволяват телефонни разговори през интернет. Цената на устройствата варирала между 15 000 и 25 000 евро. По информация на социалистите в най-обикновен онлайн магазин тази централа струвала под 1000 евро.

Публичните упреци ядосаха дипломатите. И заместник-външният министър Христо Ангеличин, отговорен за обществените поръчки, дойде в парламента. Той определи всички тези твърдения като „доноси”. И допълни, че от БСП не можели да простят прозападната ориентация на кабинета „Борисов”.Общо 14 наши посланици получили указания да си купят нови сървъри от конкретна фирма, които да позволяват телефонни разговори през интернет. Цената на устройствата варирала между 15 000 и 25 000 евро. По информация на социалистите в най-обикновен онлайн магазин тази централа струвала под 1000 евро.

Отчетът по същество: МВнР заделило пари за сървърите от бюджета на председателството ни на Евросъюза. Разгледали повече от три оферти, харесали фирмата с най-добрата комбинация между качество, цена, условия за доставка и монтаж и със сертификат за класифицирана информация. Не обявили обществена поръчка, защото сумата от 700 000 лева била в допустимите граници за пряко договаряне - по закон.

Емоционалността на Външно министерство подкрепи и фирмата, изпратила офертата. Но така и не стигнали до сделка.

Според БСП обаче в две посолства новите сървъри реално били купени.