Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение и за двамата

Димитър Михнев - главният машинист на товарния влак, причинил взрива в Хитрино, остава за постоянно в ареста.  Колегата му Радослав Петков пък беше освободен, реши Шуменският окръжен съд.

По темата

Наблюдаващият прокурор Маргарита Георгиева поиска най-тежката мярка за неотклонение и за двамата. Причината - имало вероятност те да се укрият не само заради тежестта на наказанието, което ги очаква, а и защото зад фирмата собственик на цистерните стоели чужди капитали.

Георгиева отбеляза, че няколко дни след катастрофата Михнев е продал собствен имот в горнооряховско село.

Защитата му поиска да не се уважи най-тежката мярка, тъй като няма безспорни доказателства, че единствено превишената скорост е причината за инцидента.

Съдът обаче прецени, че след като Михнев е главният машинист, той е трябвало да съблюдава за спазването на правилата.

Вторият машинист Радослав Петков, с риск за живота си, е помагал при овладяването на ситуацията след взрива. Това съобщи неговият адвокат Ивайло Йорданов. Той разказа, че Петков е спрял движението на цистерните по релсите, като дръпнал ръчните спирачки на всеки един от вагоните. Пренасял и трупал камъни зад влака, за да не продължи той да се движи назад по наклонения терен.

Самият Петков изказа съболезнования към близките на загиналите в селото.

Той е с над 27-годишен стаж като машинист, 11 от които е бил инструктор. На предишната си работа имал предупреждение за уволнение заради несъставяне на протокол. 

По данните на прокуратурата влакът се е движил с два пъти по-висока от допустимата скорост при влизането си в отклонение на гара Хитрино и това е довело до дерайлирането на вагоните. 

Репортер: Искра Урумова