От софийската "Топлофикация" поискаха по-високи цени с 3 на сто

Поскъпване на парното в София от Нова година. Това поискаха от столичната "Топлофикация". Оттам пресмятат, че цената на топлото трябва да скочи с до 3 на сто, заради готвеното от регулатора поскъпване природния газ - с малко под 5%.

По темата

Шефът на комисията, която определя тарифите - Иван Иванов успокои, че искането няма да бъде уважено и цената на топлоуслугите в цялата страна ще остане без промяна, не само от 1-ви януари, но и до края на целия отоплителен сезон.

"Категорично мога да заявя за потребителите на топлинна енергия, че от 1 януари няма да има промяна в цената на топлинната енергия. Това ще важи и за високоефективната електроенергия, произведена по комбиниран начин от българските топлофикации, които се захранват с енергоносител природен газ. Надявам се, че на 30 декември становището ни ще бъде потвърдено с решение на КЕВР, до края на отоплителния сезон няма да бъде променяна цената на топлинната енергия за потребителите, както домакинства, така и бизнес", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Относто исканията на „Топлофикация-София“ за увеличаване на цената на парното, той коментира: "Законът е категоричен, че такова основание може да бъде само значително изменение на ценообразуващия елемент. 5% увеличение на цената на природния газ, както предлага КЕВР, не са значително изменение на цената на природния газ. Значително изменение е, когато сериозно се променя цената на крайния продукт на топлинната и електрическата енергия, произведена по високоефективен начин от топлофикациите". 

Окончателното решение за цената на природния газ ще бъде взето на закрито заседание на 30 декември.