Има множество ранени, а силен пожар избухна в петролна рафинерия край Токио...

Силно земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер разтърси Япония. Епицентърът на земния трус е бил на около 130 км източно от Сендай на японския остров Хоншу и на около 373 км североизточно от столицата Токио.

След мощното земетресение са регистрирани още няколко вторични земни труса с магнитуд между 6,4 и 7,1 по Рихтер.

До момента се съобщава за най-малко трима загинали.

10-метрови вълни заляха Североизточна Япония след силното земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер. Водната стихия помита всичко по пътя си – къщи, автомобили, земеделски постройки. Най-малко един човек е загинал в префектура Фукушима, северно от Токио. Около четири милиона домакинства в префектурата са без ток

Има множество ранени. Силен пожар избухна в петролна рафинерия край Токио.

Съобщава се и за пожари в редица райони на Токио и в Сендай.

Най-малко 20 души са пострадали при рухването на покрива на училище по време на празнична церемония в японската столица.

Наредена е евакуацията на 20 000 души в западната префектура Вакаяма, тъй като се очаква ново цунами.
Спряно е движението на влаковете-стрели северно от Токио.

Тревога за опасност от цунами е обявена във Филипините, Индонезия, Тайван, Тихоокеанското крайбрежие на Русия и Хавай.

Силното земетресение, което разтърси северната част на Япония, е било усетено в китайската столица Пекин, намираща се на 2500 км на запад.

Служители в офис сгради в Пекин са съобщили, че са усетили труса. Агенцията за гражданска защита на Китай също е получила сигнали от хора, които са почувствали земетресението.

Японският премиер Наото Кан съобщи, че няма радиационно изтичане след силното земетресение. Кан посочи, че са нанесени огромни материални щети. / Фокус