Това е най-силният трус в света от началото на миналия век...

Япония беше ударена от най-силното и разрушително земетресение в своята модерна история.

Последваха гигантски вълни-цунами, които буквално пометоха крайбрежни райони на страната. Най-малко 26 са загиналите и десетки са ранените. Очаква се броят на жертвите да се увеличи.

Избухнали са пожари в атомна централа, петролна рафинерия и в още десетки сгради.

Епицентърът на труса с магнитут 8.9 по скалата на Рихтер е бил под дъното на Тихия океан, недалеч от бреговете на островната държава.

Това е най-силният трус в света от началото на миналия век.

Обявена е опасност от цунами на руските Курилски острови, по бреговете на Далечния изток на Русия, в Тайван, Хавай, по цялото тихоокеанско крайбрежие на Съединените щати, на островите Фиджи и в много други райони на Пасифика.
  
Японската армия и екипите на спасителните служби издирват оцелели под отломките на разрушените сгради.      

Крайбрежният град Сендай, североизточно от столицата Токио, беше ударен от 10-метрова вълна-цунами. Водата помете кораби в пристанището на Сендай, автомобили и дори цели къщи. Летището в района е затворено. Пистите са наводнени. Работата на всички пристанища в Япония беше прекратена за часове наред.

Трусът удари Япония в ранния следобед местно време.

Изключително силното земетресение нанесе сериозни щети на сградите и инфраструктурата в Токио. В столицата хората панически напускаха сградите, в които се намират. Стотици хиляди са евакуирани. 4 милиона души са без електричество.

Атомните централи в района на Токио са изключили автоматично при труса.

Международното летище "Нарита" на японската столица е затворено. Спрени са и скоростните влакове в района.

Десетки са ранените при срутването на покрива на зала. В момента на труса в нея са се намирали около 600 ученици. Те са присъствали на  церемония, на която са им връчили дипломи. В петролна рафинерия край Токио е избухнал пожар. Огнената стихия е обхванала и други сгради.

Местни телевизионни канали показаха как, по-малко от един час след труса, в центъра на Токио се движат автомобили. Хората се опитват да възстановят нормалния си ритъм на живот, коментират очевидци.

Снимка: БГНЕС