До момента се съобщава за 637 загинали...

Последствията от опустошителното земетресение в Япония стават все по-мрачни. Властите съобщават за 637 загинали, но според местните медии жертвите вероятно са повече 1000.

Над 10 хиляди души се издирват и опасенията са, че много от тях са станали жертва на гигантските вълни цунами. Само в един крайбрежен град 9500 души се водят за безследно изчезнали. Над 1000 са ранените.

Японски военни, местни и чуждестранни екипи спасяват хора от разрушени и горящи сгради, от покритите с кал градове по североизточното крайбрежие. Само в един пристанищен град, пометен от огромните вълни, са открити 400 загинали.

Цунамито буквално е помело няколко влакови композиции, автомобили и дори цели къщи. Много оцелели хора очакват спасителните екепи на покрива на сградите, в които са били по време на бедствието. Хиляди сгради са разрушени от труса или гигантските вълни.

Противопожарните екипи все още се борят с пожарите, които избухнаха след земетресението. Шест милиона домакинства в района на Токио и в градовете, североизточно от столицата, са без електричество. Много от тях нямата и вода. Повечето магазини са затворени.

Десетки хиляди японци бяха блокирани в Токио, след като транспортът спря при труса. По- късно той частично беше възобновен.

Цунамито достигна и до редица други райони в североизточната част на Тихия океан. Вълни с височина от близо 2.5 метра са ударили крайбрежието на северната част на американския щат Калифорния. Един човек е загинал.
 
Сминка: БГНЕС