Според земеделския министър от новия хляб нямало да се пълнее...

Въвеждат държавен стандарт и за хляба. Критериите за качество ще важат единствено за трите вида - бял, типов и Добруджа. Хлябът, произведен по стандарт, ще се отличава от останалите по жълтия етикет с надпис \"България\".


Добавки и подобрители като избелители, оцветители и консерванти няма да имат място в състава на тестото, произведено по БДС.

 

Изключения са възможни единствено, ако реколтата е слаба и има недостиг на качествена пшеница. Срокът на годност на стандартния хляб е до 48 часа. Глобите за некоректните производители са от 500 до 10 хиляди лева.


По традиция на българската трапеза хлябът винаги се ползвал с изключително уважение.


Освен по-вкусен и полезен, хлябът, произведен по държавен стандарт, ще притежава и други нестандартни качества. Според земеделския министър от новия хляб нямало да се пълнее.


Производителите обаче имат друг проблем - дали стандарта няма да оскъпи стоката им. Повечето твърдят, че и досега са спазвали рецептата.


Въпреки това има вероятност след въвеждането на БДС за хляба да се окажат санкционирани заради разминаване с някои от изискванията за качество, допуснати не по тяхна вина.


Освен диетичен, новият хляб, произведен по стандарт, ще съдържа единствено брашно, вода, мая и сол. Също така, според майсторите хлебари, коричката му трябва да е златиста, да пука, когато се отчупва и да мирише на прясно мляко.


Най-късно на Великден всеки от нас ще може да сложи на празничната трапеза хляб, произведен по добре забравения български държавен стандарт.