Над 30 часа продължават споровете за това, дали един подпис ни е докарал задължението да плащаме огромни суми за строежа на АЕЦ \"Белене\".

Шумен скандал за АЕЦ \"Белене\" може да бръкне в джоба ни за повече пари. Над 30 часа продължават споровете за това, дали един подпис ни е докарал задължението да плащаме огромни суми за строежа на централата.

Първоначално, министър Трайчо Трайков обвини шефа на НЕК,  че е подписал споразумение, което ни задължава да строим атомната централа, и го уволни. В отговор, уволненият Красимир Първанов обяви, че Трайков лъже. Зад гърба му застана премиерът Бойко Борисов, който смъмри министъра си.

Как се развиха събитията?

Малко след 10 часа сутринта вчера, 5-ти април, шефът на НЕК Красимир Първанов подписва скандален документ с руската \"Атомстройекспорт\". В 16 часа 37 минути от компанията уведомяват медиите за това.

В свое изявление Трайчо Трайков информира, че уволнява Първанов заради този подпис и иска ДАНС да разследва застрашена ли е националната сигурност. Твърди, че премиерът Борисов знае какво се случва.

Скандалът продължава и днес, 6-ти април 2011 г.

Според Трайчо Трайков, изпълнителният директор е подписал, въпреки че той изрично му е забранил да подписва точно този документ.

Насрочена е пресконференция на Красимир Първанов, на която той не идва, а журналистите чакат час и половина. Междувременно руската \"Росатом\" публикува на сайта си прес съобщение с малко повече подробности от това на НЕК - до 30 юни трябвало да се приемат всички условия по договора за АЕЦ Белене.

На обяд, около 12.30 ч., Красимир Първанов проговаря пред журналистите и заявява, че в думите на министър Трайков няма и грам истина. Няма текст, който да задължава да бъде подписан договор до края на юни, твърди Първанов.


След малко повече от час, министър Трайчо Трайков отлита за Москва, за да продължи разговорите по проекта \"Белене\".

Междувременно докато Дянков обяснява от Щатите, че текстът е бил съгласуван с него, както и с доста други хора, в различните му варианти, премиерът се намесва като арбитър.

Бойко Борисов коментира, че това е вторият път, когато прави забележка на министър Трайков. Той поясни, че трети път няма да има.

Oт думи на премиера Борисов пред медии, стана ясно, че
шефът на НЕК Красимир Първанов не е уволнен, поне до завръщането на вицепремиера Симеон Дянков. Когато Симеон Дянков се върне от САЩ, а министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков - от Русия, те ще отидат в парламента, за да представят подписаното споразумение за АЕЦ \"Белене\", както поискаха депутатите от Синята коалиция.

За повече информация, вижте видеото.