\"За обществото остава напълно неясно защо Бойко Борисов за втори път \"показва жълт картон\" на министъра на икономиката Трайчо Трайков\"...

\"За обществото остава напълно неясно защо Бойко Борисов за втори път \"показва жълт картон\" на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Един министър нещо подписал, друг не бил съгласен, а чиновник бе внезапно уволнен\". Това заявяват от пресцентъра на РЗС по повод скандала с документа за АЕЦ \"Белене\".


От партията на Янев заявяват, че премиерът, вместо да заеме ясна позиция по същността на проблема се вживява в ролята на футболен рефер.


\"А става дума за нещо изключително важно – за енергийната сигурност на България. Налага се впечатлението, че в правителството цари пълен хаос и лявата ръка не знае какво прави дясната. Но има и друго обяснение – борбата на лобитата във върховете на изпълнителната власт става безмилостно жестока. От тази битка става все по ясно, че същинският премиер на България е Валентин Златев, а Бойко Борисов му е чучело, което плаши и плещи с врели некипели.


От министрите в кабинета \"Борисов\" единствено Трайчо Трайков имаше смелостта да се противопостави на двама от знаковите олигарси на прехода – Георги Гергов и Валентин Златев. Затова и на два пъти е заплашен с отстраняване\".

\"Категоричната позиция на Трайков по отношение на пладнешкия грабеж на Пловдивския панаир съвпадна напълно с тезата на РЗС за възстановяване на мажоритарния дял на държавата. Яне Янев постави въпроса по реда на парламентарния контрол и в отговора си на 26 февруари 2010 година министър Трайков фактически подкрепи нашето становище, което му прави чест. Единствен сред управляващите Трайков се опълчи срещу петролния олигарх Валентин Златев и крайно левите предложения на Борисов за държавно регулиране на пазара. Но в правителство, управлявано дистанционно от премиер в сянка, се раздават жълти картони за защита на принципни позиции, които не отговарят на икономическите интереси на групировките около Борисов.

Борисов за себе си е прав: човек като Трайков няма място в неговия кабинет - най-корумпираното и некомпетентното правителство за последните 20 години. Ако Трайков бъде уволнен, ръководството на РЗС ще му предложи работно място като експерт в партията, защото той се оказа единственият мъж с ясни позиции в този ляв мутренско-ченгеджийски кабинет\", заявяват от централата на РЗС. /БГНЕС