\"Целта на предложението е подобряване на качеството на медицинското обслужване\", обясни в \"Здравей, България\" проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия към БЛС...

От Българския лекарски съюз (БЛС) предложиха създаването на длъжността \"медицински анализатор\", който да събира информация за лекарски грешки.


\"Целта на предложението е подобряване на качеството на медицинското обслужване\", обясни в \"Здравей, България\" проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия към БЛС.


Той поясни, че тази фигура е една от най-важните в американските болници, а практиката се развива и в Европа.


\"Анализаторът е важен, защото освен че събира информацията, я препредава вътре към колегите си. Ще са необходими обаче 3-4 години тази система да заработи\", обясни проф. Миланов.


Според здравния министър обаче тази идея е глупава, защото се стимулира доносничеството.


Относно лекарските грешки, проф. Милан Миланов смята, че няма човек, който да не бърка, каквото и да работи. Според него всички лекари бъркат, като призна, че и самият той го е правил и то нееднократно.


\"Само идиотът се учи от собствените си грешки. Умният човек се учи и от тези на другите хора\", допълни председателят на етичната комисия към БЛС.